Naslovna » Trudnoća » Prvi pokreti bebe – najlepši osećaj u stomaku

Prvi pokreti bebe – najlepši osećaj u stomaku

sebast

Kako se beba razvija u stomaku, tako i raste, zauzima sve više prostora, a onda kreće i da se pomera. Upravo su ovi prvi pokreti u stomaku nešto najlepše što trudnica može osetiti u drugom stanju.

Kada očekivati prve pokrete?

Iako postoji određeno vreme kada bi beba već trebala da počne da se pomera u stomaku, to ipak zavisi od slučaja do slučaja. Mnoge trudnice se zabrinu kada ne osećaju pokrete bebe u stomaku, a “već bi trebalo da se pomera”. Ipak, nema razloga za brigu, a ukoliko ipak smatrate da nešto nije u redu – najbolji način da proverite o čemu se radi jeste da posetite svog lekara i obavite pregled kako bi se ustanovio problem ukoliko zaista postoji.

Bebe u stomaku počinju da se pomeraju najčešće u sedmoj ili osmoj nedelji trudnoće. Međutim, one su u tom periodu još uvek veoma male, pa majka često ni ne može da oseti pomeranje u ovom periodu. Na ultrazvučnom pregledu jasno se već u ovom periodu može videti da se beba mrda i “pliva”.

Prve pokrete bebe koje majka može i da oseti dešavaju se u periodu između 16. i 22. nedelje trudnoće. Tada je beba već dovoljno velika i jaka, pa se njeni pokreti lakše mogu osetiti i spolja. Da li će i kada trudnica zaista osetiti prve pokrete bebe zavisi i od građe žene u trudnoći (gde će mršavije žene pre osetiti to pomeranje), pozicioniranja bebe u stomaku, ali i od toga da li je u pitanju prva trudnoća ili ne (naravno, trudnice sa prethodnim “iskustvom” lakše prepoznaju pokrete bebe u stomaku pa ih pre i osete nego žene kojima je to prva trudnoća).

Kakav je osećaj prvih bebinih pokreta u stomaku?

Svaka žena bi verovatno drugačije opisala svoje iskustvo sa prvim pokretima bebe u stomaku, ali najčešće se to opisuje kao “kokanje kokica” ili “lepršanje leptirovih krila”, jer je beba još mala pa su i njeni pokreti “nežniji”. Prvi pokreti bebe bi mogli da se pomešaju i sa radom creva ili gasovima, ali kasnije će se jasnije osetiti razlika između ovih “dešavanja” u stomaku. Takođe, veća je verovatnoća da ćete osetiti pomeranje bebe ako ste vi mirni, odnosno ako sedite ili ležite.

Koliko se često beba pomera?

U početku, kada dođe do tih prvih pokreta bebe koji se najčešće jedva i osete, oni će i biti veoma retki. Beba u tom periodu češće pluta po plodovoj vodi nego što se pomera. Kako beba bude napredovala, rasla i jačala, ovi pokreti će biti češći, ali i očigledniji, jer će beba imati sve manje prostora da slobodno “pliva”.

Jači i češći pokreti bebe očekuju se tek pred kraj drugog trimestra, ali i to je sve različito od žene do žene, ali i od trudnoće do trudnoće. Ukoliko poredite svoja iskustva sa iskustvima drugih žena, nemojte se zabirnuti ako je razlika u aktivnosti vaše i druge bebe velika – sve je to normalno, jer se ni jedna beba ne razvija isto, već svaka ima svoj način.

Da li je potrebno pratiti i beležiti bebine pokrete?

S obzirom na to da je pomeranje bebe u stomaku u kasnijem periodu trudnoće znak da je beba zdrava i da se pravilno razvija, važno je da primećujete ove aktivnosti. Ipak, nije nužno da pratite i beležite svaki pokret bebe – jer je to gotovo i nemoguće. Ukoliko dođe do nekog problema ili vam se učini da nešto nije u redu – zakažite pregled kod doktora i proverite kakva je zaista situacija (pre nego što počnete da brinete bez ikakvog razloga).

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top