Naslovna » Trudnoća » Promene u izgledu tokom trudnoće

Promene u izgledu tokom trudnoće

promene-u-izgledu-trudnice

Svaka žena tokom trudnoće prolazi kroz najrazličitije promene, kako psihičke i hormonske, tako i fizičke. Osim što stomak raste, tokom trudnoće se fizički menjaju i drugi delovi tela. Pitanje fizičkog izgleda i promene tokom trudnoće brine mnoge žene, ali bi trebalo da znaju da će mnoge promene ostati samo u trudnoći kada se telo prilagođava drugom stanju. Najvažnije je da se brinu o svom zdravlju i da ne rade ništa što bi im štetilo i kada nisu trudne.

Promene na kosi i kako je negovati tokom trudnoće

Čak se i kvalitet kose može promeniti tokom drugog stanja. Kod većine žena kosa u trudnoći manje opada i postaje sjajnija i bujnija, što samo doprinosi lepoti svake trudnice. Ipak, može doći i do “neposlušne” kose koja postaje sve teže “ukrotiva”, odnosno koja u potpunosti menja svoju prirodu kako žena prolazi kroz različite faze drugog stanja. U svakom slučaju, kosu je potrebno negovati, kako pre, tako i tokom i nakon trudnoće.

Svi preparati koji su namenjeni za negu kose ne mogu ni u kom slučaju biti opasni po zdravlje žene ili bebe. Farbanje i tretiranje kose ne može naštetiti zdravlju bebe. Jedino što bi trebalo izbegavati tokom trudnoće, kada je nega kose u pitanju, jeste pranje kose nad kadom. Savijanje preko ivice kade nije dobro jer se na taj način dodatno napreže i kičma i vrat, a može doći i do pritiskanja stomaka. Jednostavno, perite kosu u nekom drugom položaju i sve će biti u redu.

Kosa nakon trudnoće, kada još ne dolazi do potpunog balansa hormona, može početi da opada. Ukoliko vam se ovo desi ne bi trebalo da brinete – sve dok je opadanje kose ravnomerno i u granicama normale. Ako dođe do još jačeg opadanja ili opadanja kose u pramenovima – obratite se lekaru za savet i pomoć.

Promene na koži i kako je negovati tokom trudnoće

Kako se povećava stomak tokom trudnoće, ali i kilaža trudnice, može doći do pojave strija. Ovo je zaista najčešća pojava i ono što je zajedničko gotovo svim trudnicama. Strije se mogu pojaviti kako na stomaku, grudima i bokovima, tako i na drugim delovima tela koji se u drugom stanju “povećavaju”. Koža može vremenom postajati sve suvlja i manje elastična, zbog čega je potrebno samo obratiti dodatnu pažnju na njenu negu. Najbitnije je da održavate kožu hidriranom i da koristite preparate i kreme koje odgovaraju vašoj koži. Uvek je preventiva dobra, pa tako i za pojavu strija. Počnite sa mazanjem stomaka čim počne da se povećava kako biste održali kožu elastičnom, što će sprečiti njeno pucanje i pojavu strija.

U sprečavanju pojave strija, koje su u početku ružičaste boje, da bi vremenom postale sedefaste, može vam pomoći izbegavanje preteranog izlaganja suncu – koje u najvećom meri suši kožu (što možete primetiti tokom sunčanja leti kada koža počinje da se zateže kako dobijate boju). Takođe, postoje žene koje su jednostavno podložnije pojavi strija i kojima je genetski predodređeno da ih imaju, dok se kod drugih to jednostavno ne dešava ili veoma minimalno.

Kada su u pitanju promene na koži, tokom trudnoće može doći i do pojave bubuljica, nalik na one koje se pojavljuju na početku puberteta. Takođe, može se desiti potpuno obrnuto – ukoliko ste imali problematičnu kožu lica ranije sada će se ona očistiti, a bubuljie će nestati. Ovo se naravno dešava zbog promene u hormonima koji “luduju” tokom drugog stanja kod svake žene. Kožu lica svakako negujte redovno.

Promena i problemi sa zubima tokom trudnoće

Svim ženama se preporučuje da sve probleme sa zubima reše pre trudnoće, jer se u ovom periodu mogu susresti sa mnogim novim problemima sa zubima, koje možda nikada ranije nisu imale. Desni tokom trudnoće postaju još osetljivije, pa lakše dolazi i do krvarenja, a može doći i do gingivitisa, odnosno upale desni. Prvi problemi sa zubima u trudnoći mogu se očekivati već nakon osam nedelja, a ako se pojave najintenzivniji su u osmom mesecu.

Kako dolazi do promena u čitavom organizmu, tako se menja i imuni sistem tokom trudnoće koji može uticati i na naslage koje se nakupljaju na zubima, što može dovesti do pojave bakterija u usnoj duplji. Ovo dalje dovodi do lakšeg kvarenja zuba i pojave karijesa. Iako se ne preporučuje da se zubi popravljaju tokom trudnoće, neki lakši zahvati mogu se obaviti. Problem je u tome što se krv teže zgrušava tokom trudnoće, pa ne bi trebalo izazivati nikakva nepotrebna krvarenja – kao što su vađenje zuba, skidanje kamenca i slično.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top