Naslovna » Trudnoća » Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

Zanima Vas razvoj bebe u trudnoći po nedeljama? Ovo su faze razvoja i rasta Vaše bebe:

razvoj-bebe-u-trudnoci

1. Nedelja trudnoće
Ova nedelja je zapravo još uvek menstrualni ciklus. Zapravo, začeće se jos nije dogodilo. Aproksimativan dan začeća Vaše bebe se bazira na osnovu prvog dana vaše poslednje menstruacije.

Opširnije…>>

2. Nedelja trudnoće
Oplodnja se događa na kraju druge nedelje. Oplođena jajna ćelija se deli i ima dva dela 30 sati nakon oplodnje. Kako nastavlja da se deli lagano se kreće ka materici. Nakon podele na više od 32 dela, ova ćelija se naziva morula.

Opširnije…>>

3. Nedelja trudnoće
Do treće nedelje trudnoće Vi još nećete biti svesni da ste trudni. Jajna ćelija koja je sada podeljena se pripija za zid materice i sada se zove blastocit. Vrlo je mala, veličine od 0.1 – 0.2 mm u prečniku.

Opširnije…>>

4. Nedelja trudnoće
Sada se začetak formirao u embrion. Embrion produkuje hormone, horioni gonadotropin (HCG), pa ukoliko uradite test na trudnoću, rezultat će biti pozitivan.

Opširnije…>>

5. Nedelja trudnoće
U ovoj nedelji dužina fetusa je oko 1.27 mm. Nervni sistem, mišići i kostani sistem se polako formiraju.

Opširnije…>>

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

6. Nedelja trudnoće
Prosečna veličina embriona je oko 2 – 4 mm od vrha do butina. Nerv duž kičme je zatvoren. Iako se još ništa ne čuje, bebino srce započinje da pulsira u ovoj nedelji. Digestivan i respiratorni sistem su formirani i mali delovi od kojih će se formirati ruke i noge se naziru.

Opširnije…>>

7. Nedelja trudnoće
Na kraju sedme nedelje, embrion je veličine oko 5 – 13 mm po dužini i 0.8 grama po težini, otprilike veličine zrna graska. Formiraju se ramena i male ruke. Srce je podeljeno na desnu i levu komoru, kao i pluća sa dva plućna krila.

Opširnije…>>

8. Nedelja trudnoće
Veličina je 14 – 20 mm po dužini. Mnoge promene su se dogodile kod Vaše bebe. Ukoliko to može da se vidi, nos i očni kapci su formirani, kao i uši. Bronhije, kanalici koji povezuju pluća i grlo počinju da funkcionišu. Ruke su malo veće sa laktovima. Sve ovo se dogodilo za samo šest nedelja razvoja.

Opširnije…>>

9. Nedelja trudnoće
Ušne školjke se formiraju, stopala i ruke nastavljaju sa rastom i pojavljuju se i prsti na rukama i nogama. Ono počinje da se pokreće iako Vi te pokrete još ne osećate. Uz primenu Doplera može se čuti rad srca. U ovoj nedelji veličina će biti 22 – 30 mm po dužini i oko 4 grama težine.

Opširnije…>>

10. Nedelja trudnoće
Svi vitalni organi započinju da rade zajedno. Rast mozga se nastavlja brzo, gotovo 250 000 novih neurona se razvija svakoga minuta. On/ona počinje da liči na malo ljudsko biće sa 32 – 43 mm dužine i oko 7 grama težine.

Opširnije…>>

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

11. Nedelja trudnoće
Od ove nedelje do 20. nedelje trudnoće, rast bebe je vrlo brz. Od 44 – 60 mm i 8 grama do 14 – 16 cm i težine od 260 grama u 20 nedelji. On/ona ima glavu koja je polovina ukupne dužine tela. Spoljašnje genitalije su se razvile, ali je još rano da bi se utvrdio pol ultrazvukom.

Opširnije…>>

12. Nedelja trudnoće
Lice bebe je kompletno formirano, tu su mali obrazi i nos. Mali prsti i nožni prsti su potpuno odvojeni. Creva su u abdominalnom delu. Brzina rada srca se povećava. Aproksimativno beba je dostigla 63 mm i 14 grama težine.

Opširnije…>>

13. Nedelja trudnoće
Na kraju prvog trimestra, razvijena placenta obezbeđuje kiseonik, hranljive materije i ekskreciju bebinih produkata. Očni kapci bebe su zatvoreni da bi stitili oči koje su u razvoju. Fetus je dostigao dužinu od 76 mm i težinu od 19 grama.

Opširnije…>>

14. Nedelja trudnoće
Tri meseca nakon začeća, dužina je oko 80 – 110 mm i težina oko 25 grama. Njegov/njen vrat je duži i jači. Malje, nežne dlačice koje pokrivaju celo telo i štite kožu počinju sa rastom u ovoj nedelji. Prostata kod muškaraca ili jajnici kod ženskih beba rastu od abdomena do male karlice.

Opširnije…>>

15. Nedelja trudnoće
Kosti i koštana srž u celom koštanom sistemu nastavljaju da se razvijaju. Ukoliko je beba ženska, jajnici započinju sa produkcijom miliona jajnih ćelija u ovoj nedelji. Koža bebe je vrlo tanka, toliko da se vene mogu videti. Krajem ove nedelje dužina je 113 mm i težina 49 grama.

Opširnije…>>

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

16. Nedelja trudnoće
Fetus počinje da se pomera. Ali nemojte se brinuti ukoliko to ne osećate. Kalcijum se nagomilava u koštanom sistemu istovremeno sa rastom bebe. Vaša beba je sada 116 mm i 80 grama težine.

Opširnije…>>

17. Nedelja trudnoće
Sa dužinom od 12 cm i težinom od 100 grama, beba je još uvek mala. To je period kada se razvija masno potkožno tkivo koje održava telesnu temperaturu bebe nakon rođenja. Da li ste znali? Kada se on/ona rode težina ovog zaštitnog sloja dostiže i do tri četvrtine ukupne telesne mase.

Opširnije…>>

18. Nedelja trudnoće
Pokušajte da pevate pomalo, jer beba sada već može da čuje. On/ona Vas mogu iznenaditi ukoliko čuju nešto glasno. Oči bebe se razvijaju. On/ona će osetiti svetlo ukoliko uperite lampu u stomak. Dužina je 14 cm i težina 140 grama.

Opširnije…>>

19. Nedelja trudnoće
Bebino telo je pokriveno nekom vrstom voštanog sloja koja štiti kožu od povreda. Mozak bebe sada ima milione motornih nerava i zbog toga može da se konstantno pokreće, kao i da sisa palac. Težina je oko 226 grama i dužina gotovo 16 cm.

Opširnije…>>

20. Nedelja trudnoće
Gotovo polovina faza je prošla. Sada, težina je oko 260 grama i dužina 14 – 16 cm. Ispod žaštitnog sloja, formira se derma bebe, epiderm i spoljašnji sloj. I kosa i nokti rastu u ovoj nedelji.

Opširnije…>>

Razvoj bebe – video:

Razvoj bebe u trudnoći po nedeljama

Od 21. do 40. nedelje trudnoće…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top