Naslovna » Trudnoća » Znaci i utvrđivanje trudnoće » Šta sve beba radi dok je još u stomaku?

Šta sve beba radi dok je još u stomaku?

zz

Da li ste znali: Šta sve beba radi dok je još u stomaku?

Trudnoća sa sobom nosi ne samo lepe trenutke, nego i periode u kojima se svaka žena oseća loše, iscrpljeno ili jednostavno ne može da se izbori sa svim tegobama koje ima. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da u vašem stomaku raste novi život, a da beba već sada čini neke neverovatne stvari!

Ovo su neke od najneverovatnijih stvari koje vaša beba radi dok je još u stomaku, a za koje možda niste znali:

Beba počinje da sanja

Već nakon mesec dana od začeća vaša beba počinje da spava i da ima snove. Kada ste u 30. nedelji trudnoće beba doživljava iste faze sna kao i mi, a nepravilni i nasumični pokreti očiju bebe pokazuju da se i kod njih dešavaju REM faze sna koje predstavljaju period u spavanju kada nam se složene slike i informacije kreću kroz mozak.

Bebi rastu prve dlake

Svaka beba nakon pet meseci u stomaku počinje da ima dlake, koje su poznate pod nazivom lanugo. One su meke i nalik na paperje, počinju da rastu na licu, a kasnije se šire po celom telu. Na kraju, beba će ih pojesti i kada se rodi izbaciti iz svog tela putem svoje prve stolice, odnosno mekonija.

Beba vas čuje i reaguje na vas

Kada osetite pomeranje bebe u stomaku – pokušajte da povežete to sa nečim što ste uradili. Ukoliko joj se obratite kada je mirna – vrlo je verovatno da će na to odreagovati. Bebe prvo počinju da reaguju na ono što im je najpoznatije – majčin glas, a pogotovo smejanje, i to počinju da rade nakon 32. nedelje. Takođe, nagli pokreti ili zvuci, kao što su kijanje može podstaći vašu bebu da se pokrene.

Beba počinje da pamti i uči

Poslednjih 10-tak nedelja u stomaku za bebe su period u kojem počinju da razlikuju zvuke, ali i da pamte jezik kojim govori njihova majka. Bebe najlakše pamte zvukove samoglasnika, a već pri rođenju imaju određeno fonetsko znanje. Naravno, bebe najviše vole majčin glas jer su njega najviše slušale u stomaku i upravo zato to najlakše i pamte, pa kada se rode mogu jasno da prepoznaju i da odreaguju na određen način upravo kada čuju poznati glas.

Beba razvija svoj sopstveni ukus

Od 28. nedelje trudnoće kod bebe je donekle razvijeno čulo mirisa, pa može reagovati na određene mirise – pogotovo one koji im se ne dopadaju, što se često poklapa i sa onim što majke u tom trenutku smatraju neprijatnim. Takođe, bebe od 15. nedelje već pokazuju sklonosti ka određenim ukusima hrane, pa tako najpozitivnije reaguju na slatko. Hrana koju majka jede tokom trudnoće menja ukus amniotske tečnosti koju bebe piju, pa je jasno da im se više sviđa kada njihova mama jede nešto slatko nego kada jede nešto gorko.

Beba ima mokraćne kanale, ali ne i kolena

Oko 12. nedelje bebe počinju da razvijaju mokraćne organe. One gutaju plodovu vodu koja zatim prolazi kroz bubrege, pročišćava se i vraća u amnionsku kesu kao urin. Na ovaj način bebe vežbaju svoje probavne i urinarne organe pre rođenja. Iako se ovaj deo tela, koji je vrlo kompleksan, razvija kod bebe pre nego što se rodi, one ipak nemaju razvijena kolena čak do šestog meseca života. Čašica kolena se razvija u prvih pola godine, zbog čega ako beba i padne na kolena – ona ne oseća previše bola prvih nekoliko meseci života.

Bebe imaju mnogo više kostiju u stomaku

Prve kosti kod bebe počinju da se razvijaju od 13 do 16 nedelje, a do svog rođenja beba će imati 300 kostiju, dok odrasle osobe imaju “samo” 206. Vremenom, kada se rode i počinju da rastu, neke kosti se spoje, a savitljive hrskavice pomažu bebi da lakše prođe kroz porođajni kanal.

Bebino srce je neverovatno!

Već u prvom mesecu beba razvija i počinje da koristi srce. Na prvim ultrazvučnim pregledima moguće je čuti kako kuca bebino srce, ujednačenim ritmom i do 150 puta u minuti. Dok je u vašem stomaku brzina kojom kuca bebino srce može se menjati od 120 do čak 160 otkucaja u minuti, dok je za odrasle normalno oko 60 otkucaja.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top