Mona-Uskrsnji prvomajski praznici
Naslovna » Porodica » Saveti za mame i tate » Razredni starešina – majka ili maćeha?

Razredni starešina – majka ili maćeha?

razredni-staresina

Otkud majka i maćeha u naslovu teksta o razrednom starešinstvu? Otud što je, u nizu drugih prosvetnih poslova, i ovaj prepušten ličnom senzibilitetu i percepciji uloge razrednog starešine. Ako se izuzme birokratski deo posla, onaj suštinski se najčešće obavlja stilovima koje sam (slobodno) nazvala “majka” i “maćeha”.
Razredni starešina MAJKA

Ovaj razredni starešina se prema svom odeljenju ponaša kao najpopustljivija majka na svetu. Opravdava im izostanke zbog molećivog pogleda, moljaka kolege da im odlože pismeni zadatak, urgira da se popravi ocena (čuveno “zbog uspeha”), pokriva đačke brljotine, brani ih u svim mogućim i nemogućim situacijama, neretko im ide na rođendane – ukratko, ima preterano zaštitnički stav u svakom kontekstu.

Učenici obožavaju ovakve razredne starešine. Kažu da su lafovi, carevi, da su super i cool. Učenici kojima je zapao onaj drugi tip starešine, im silno zavide.
Razredni starešina MAĆEHA

To je tip razrednog starešine koji je prema svom odeljenju neuporedivo stroži nego prema ostalim đacima. Taj ne opravdava izostanke ni uz lekarsko opravdanje, ako ga ne donese roditelj. Pre bi umr’o nego da pita kolege da poprave ocene. Ne dozvoljava nikakve izgovore za nerad i neodgovornost. Kod njega ono “mrzi me profesor” ne prolazi. Ne da se slepo drži raznih pravilnika (o pravdanju izostanaka, odevanju u školi, kućnom redu i sl.), nego ga neprestano obogaćuje novim momentima.

Njega đaci ne zovu na rođendane. Ni sliku ne vole da mu vide! Plaše ga se više nego majke i oca. Stalno se pitaju šta su Bogu skrivili, da ih takav razredni snađe. Ne bih o tome kako ih nazivaju…

Razredni starešina – majka ili maćeha…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top