Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Razvoj stopala do treće godine

Razvoj stopala do treće godine

razvoj-stopala-do-trece-godine

Razvoj stopala do treće godine i izbor obuće
Najvidljiviji razvoj stopala se odvija od rođenja do treće godine života.

Neposredno po rođenju deteta stopala su delimično okrenuta ka spolja zbog položaja nogu. Kad su tabani u pitanju, oni su ravni. Unutrašnji svod se ne vidi zbog postojanja masnog jastučeta. Kada dete počne samostalno da stoji i kada prohoda, postepeno dolazi do formiranja unutrašnjeg svoda koji se prvo vidi samo kada dete sedi ili leži.

U prvim danima hodanja, zbog održavanja ravnoteže, dete hoda sa raširenim nogama uz blago izražen oslonac na unutrašnjoj strani stopala.
Sa učvršćivanjem hoda i stopala se postavljaju u pravilniji položaj.

Od druge godine peta se direktno nastavlja na kosti potkolenice, gledano sa zadnje strane, a naznake unutrašnjeg svoda se mogu videti i pri stajanju.

Sa tri godine unutrašnji svod je razvijen i vidljiv, kako pri sedenju deteta tako i pri stajanju. Pri stajanju težina je podjednako raspoređena po celoj površini dodira stopala i poda.

Za vreme faze razvoja svoda i kod potpuno normalnog stopala izuzetno je važno nositi odgovarajuću obuću. Ona treba da bude dovoljno duboka i sa ojačanim petnim delom kako bi skočni zglob i petu držala u pravilnom položaju. On treba da je lako savitljiv kako bi omogućio pravilno pregibanje pri hodu. Prednji deo cipele treba da bude širok da bi svi prsti imali mesta i mogli lepo da se rašire. Uložak, ukoliko postoji, ima ulogu potpore unutrašnjeg svoda i treba da bude izrađen od mekšeg materijala.

Način vezivanja cipele je Vaš izbor. Pertle i čičak traka podjednako učvršćuju obuću. Prednost čička je što dete pre nauči da samostalno obuva cipele, ali je to i mana jer ih i lakše skida.

Svi, nažalost, uglavnom hodamo po tvrdim podlogama kao što su asfalt, beton, parket, pločice i slično. Zbog toga je idealno kada cipela ima mekan sloj između tabanice i đona koji amortizuje udarce i pritiske koji se javljaju pri hodu i stajanju.

Leto i velike vrućine zahtevaju posebnu pažnju pri izboru obuće. Do navršene druge godine petni deo obuće treba da bude zatvoren i ojačan. Prednji deo cipele može biti otvoren kako bi provetravanje stopala bilo lakše. Na taj način cipela će detetu pružiti dodatni osećaj udobnosti. Međutim, potpuno otvoren prednji deo cipele se ne preporučuje u fazi prohodavanja i početka samostalnog hoda. Tada dete češće zapinje stopalom pri hodu pa je moguće da u takvim cipelama povredi prste, bilo direktnim udarcem ili ubacivanjem kamenčića.

Kada birate obuću…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top