Naslovna » Deca » Deca » Ritam spavanja kod dece

Ritam spavanja kod dece

Nakon ishrane i napredovanja, pitanje spavanja jedno je od najbitnijih od kada dete dođe na svet.
Spavanje je deo našeg života. San nam je potreban jer se na taj način odmaramo i fizički i psihički.
Dete se ne rađa sa ritmom spavanja odraslog čoveka. Ravnomerni ciklus spavanja deca uspostavljaju tek od trećeg meseca.Dete postepeno dolazi do faze da je danju uglavnom budno a noću spava.

ritam-spavanja-kod-dece

Bebe prolaze kroz iste cikluse spavanja kao i odrasli, ali više vremena provode u laganom snu i imaju češće faze kratkotrajnih buđenja. Taj obrazac spavanja je biološki uslovljen i važan je za rast i razvoj vašeg deteta.

Novorođenčad (1-2 meseca)
Dnevno spavaju u proseku 15-16 sati s periodima budnosti od 1 do 3 sata.
Kada primetimo da je beba nevoljna, plačljiva ili trlja okice, najbolje je odmah, pre nego što nam na rukama zaspe, da je spustimo u krevetić. Zašto? Zato što deca koja se naviknu na telesni dodir roditelja pri uspavljivanju, češće plaču tojekom noćnih buđenja i traže od roditelja da ih umire i ponovno uspavaju kako bi opet zaspala na isti način na koji su naučila.
Savet: Dete spustite u krevetac i pevušite mu neku pesmicu ili mu mazite rukicu.

Odojčad (3-11 meseci)
U ovom uzrastu, dete spava između 13 i 15 sati. Moguće je da se još uvek budi zbog gladi 1-2 puta tokom noći i tada se preporučuje da ga nahranite. Kao i kod novorođenčadi i u ovom dobu bi bilo dobro decu staviti u krevet u trenutku kad primetite da su pospana i umorna, ali su još uvijek budna.

Deca uzrasta od 1-3 godine
Deci ovog uzrasta potrebno je dnevno 12-14 sati sna što uključuje jedno neprekinuto spavanje tokom dana. Česta je pojava noćnih strahova i noćnih mora. Loši snovi ih jako uznemiravaju jer još uvek ne razumeju u potpunosti razliku između sna i stvarnosti. U ovom razdoblju deca često imaju određeni objekt sigurnosti poput ćebenceta ili plišane igračke s kojima spavaju.
Savet: Nemojte detetu oduzimati “objekt sigurnosti”. Neka ga nosi sa sobom i prvih nedelja u jaslice.

Ritam spavanja kod dece

Predškolci i školarci…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top