Naslovna » Deca » Deca » Ritam spavanja kod dece

Ritam spavanja kod dece

ritam-spavanja-kod-dece

Predškolci (3-5 godina)
Predškolci obično spavaju između 11 i 13 sati dnevno. Nakon pete godine većina više ne spava u toku dana.
U ovom razdoblju i nadalje zadržite uobičajeno vreme i stalno mesto spavanja.
Savet: Uvedite neku opuštajuću rutinu koja se odvija u sobi u kojoj dete spava (čitanje priče, slušanje muzike…). U dečijoj sobi nemojte, nikako, držati televiziju ili računar.

Deca školskog uzrasta
Deci školskog uzrasta potrebno je 10 do 11 sati sna.
Poteškoće sa spavanjem mogu biti uzrokovane povećanom konzumacijom proizvoda koji sadrže kofein ili velike količine šećera, prekomernim gledanjem televizora ili dužim boravkom za računarom.
Bilo kakve poteškoće ili nepravilnosti povezane sa spavanjem mogu da dovedu do čestih promena raspoloženja, promena ponašanja kao i na detetovu sposobnost učenja u školi.

Kako detetu olakšati spavanje?
Važno je da dete od najranijeg doba naučite zdravim navikama spavanja. Ne preporučuje se primena metode „pusti da se isplače“ jer je bolna, kako za dete tako i za roditelje i može dovesti dete do zaključka da je ostavljeno (bebe i mala deca ne mogu da shvate zašto ignorišete njihov plač i traženje pomoći).

Savet:
Uvedite rutinu pre odlaska na počinak kako bi se dete osećalo sigurno i zaštićeno. Večernji ritual može se sastojati od kupanja, šolje toplog mleka, zajedničkog pranja zuba, čitanja pre spavanja, poljupca i zagrljaja.

Navike gradite postepeno.
Ako tek sada uvodite navike za spavanje naoružajte se strpljenjem i nemojte očekivati čuda „preko noći“.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top