Roditelj Negovatelj

Nadamo se da će ove godine biti donet zakon Roditelj Negovatelj u Skupštini Srbije.

roditelj-negovatelj

Zašto vlast nema svest o problemima dece sa smetnjama u razvoju?
Godinu za nama pamtimo po mnogo čemu, ali i po borbi roditelja dece sa smetnjama u razvoju za njihova prava i prava njihove dece u istoj toj Srbiji. Sada već „čuvena“ peticija od 61.000 potpisa građana koji su svojevoljno i svojeručno podržali uvođenje u skupštinsku proceduru Zakona kolokvijalno nazvanog Roditelj-Negovatelj ponovo je aktuelizovana u martu 2015. godine, kada se grupa roditelja okupljena oko udruženja građana Sreća iz Novog Sada angažovala i svojim delovanjem ovaj problem dovela u žižu interesovanja javnosti.

Uvođenjem novog instituta u Zakon o socijalnoj zaštiti, kojim bi se roditeljima dece obolelim od teških boleti i sa nekim oblikom invaliditeta dao status „roditelj negovatelj“ – bilo bi sprečeno da ova deca nužno budu izmeštena iz svojih primarnih porodica.

Roditelji dece sa smetnjama su celu proteklu godinu bili ignorisani, odnosno pravno „nevidljivi“ za zakonodavce. Vlast i dalje nema svest o problemima porodica dece sa smetnjama u razvoju.

Inicijativu su pokrenuli roditelji dece sa retkim bolestima koji se svakodnevno suočavaju sa izborom: da li napustiti posao i brinuti se o detetu, ili ga prepustiti institucijama i hraniteljskim porodicama?

Roditelj čije je dete teško bolesno ili nepokretno suočava se sa nemogućim izborima. Ako su zaposleni moraju da odluče da li da nastave da rade, ali da brigu o detetu prepuste instituciji ili trećam licu ili da prekinu sa radom i posvete se brizi o detetu. Nezaposleni roditelj se nalazi pred istom dilemom.

Podržavanje jednog roditelja i priznavanje tom roditelju statusa koji se priznaje hraniteljima, od izuzetne je važnosti za teško bolesnu ili decu sa invaliditetom kojima je za oporavak ili dostojanstven život preko potrebno da ostanu da žive u svom domu i sa članovima svoje porodice.

Roditelj Negovatelj

Preporuka Saveta ministara Evropske zajednice naglašava da „deca sa disabilitetom imaju ista prava na porodični život, obrazovanje, zdravlje i socijalno staranje kao i deca bez disabiliteta“. Predloženim Amandmanom uvodi se posebna podrška roditeljima čija deca imaju tešku bolest i invaliditet i mogućnost da dete ostane u primarnoj porodici.

Situacija roditelja je dodatno otežana sledećim činjenicama…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top