Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Studenti » Saveti za najefikasnije učenje

Saveti za najefikasnije učenje

stud

 

Saveti za najefikasnije učenje

Priprema za učenje može biti podjednako važna kao i sam proces učenja, a ponekad i bitnija – pogotovo u slučajevima kada se bliže ispitni rokovi i kada je potrebno da učite više gradiva od jednom ili se pripremite za više različitih ispita. Naravno, uvek je bolje učiti redovno, što ponekad jednostavno nije dovoljno za dobre rezultate.

Jednostavni saveti koji će vam pomoći da se lakše organizujete za učenje i koji će učiniti da vreme provedeno u procesu učenja bude efikasnije mogu se primeniti na sve oblasti koje je potrebno da savladate, a kada jednom usvojite ove tehnike – više nećete brinuti o rezultatima i ocenama, kao i znanju koje ćete steći, jer će učenje postati mnogo manje stresno i naporno nego ranije.

Pravilan ritam učenja

Kao i sve drugo u životu, i učenje zahteva doslednost ako želite da dobijete što bolje rezultate toga. Upravo zato je potrebno da odredite ritam učenja koji vama odgovara i koji ćete primenjivati svaki put kada je potrebno da savladate novo gradivo. Odredite deo dana u kom ste najbolje skoncentrisani i kada ste najspremniji da usvojite nova znanja. Osim toga, vrlo su važne pauze u toku učenja, a preporučuje se da na svakih 45-60 minuta učenja napravite podjednako produktivnu pauzu od 15-tak minuta kada ćete se osvežiti, ustati sa stolice i prošetati, možda uraditi neke vežbe istezanja kako biste podstakli cirkulaciju krvi u organizmu zbog čega ćete se generalno bolje osećati.

Postavljanje prioriteta

Da biste bili što efikasniji u učenju vrlo je važno da odredite prioritete. Preporučuje se da učenje započinjete svaki put sa onim što vam najteže ide ili sa lekcijama koje su najkompleksnije pa vam je za njih potrebno mnogo više vremena i koncentracije. Naravno, da biste ovo što bolje procenili, važno je da ste u potpunosti upoznati sa svim gradivom koje morate savladati, pa bi tako trebalo da prvo prelistate sve knjige i udžbenike iz kojih učite i napravite plan koji za vas ima najviše smisla.

Pravite svoju skriptu

Kada imate pred sobom veći broj knjiga i udžbenika iz kojih pripremate jedan predmet veoma je korisna tehnika pravljenja beleški ili svojih skripti. U ovom delu ćete svojim rečima napisati ono što učite ili ćete praviti manje teze po oblastima koje prelazite. Ovakva vrsta beleški je slična onim koje pravite tokom predavanja kada profesor govori o novim stvarima koje je potrebno naučiti. Sakupljanje i izvlačenje najbitnijih informacija i podataka koje morate zapamtiti odlična je priprema za kasnije odgovaranje ili pismeno polaganje ispita, jer ćete se lakše setiti onoga što ste već sebi ranije pisali i izdvajali kao najvažnije.

Podvlačenje i rečnik pojmova

Među najčešće korišćenim tehnikama u učenju upravo je podvlačenje najvažnijih delova lekcija, kao i izdvajanje pojmova i stručnih termina iz gradiva. Vrlo je važno da razumete sve što učite, da vam definicije budu jasne i da usvojite sve potrebne termine koji se koriste u lekcijama. Rečnik pojmova i termina može biti jedan od načina da naučite nove reči i da se lakše prisećate šta koji pojam predstavlja, što je posebno korisno ukoliko se pripremate za usmeno odgovaranje na ispitu.

Prilagođavanje periodu učenja

Osim što je važno da sami napravite svoj sistem i ritam učenja, važno je da za to napravite i potrebne pripreme. Obezbedite sebi kutak u kom ćete učiti, a gde će red na stolu i odlaganje svih nepotrebnih stvari učiniti da se lakše skoncentrišete na ono što vam je obaveza u tom momentu. Dobro osvetljena i izluftirana prostorija takođe može biti od velike pomoći u ovom procesu, jer je važno i da se osećate dobro dok učite. Period učenja ne mora nužno da isključuje sve ostale aktivnosti, pogotovo ako ste na vreme krenuli sa pripremama za ispit, ali je važno da druge obaveze uskladite sa vremenom koje ste odvojili za učenje. Ukoliko ste, na primer, odlučili da je za vas najbolje da provedete jutro u učenju – ostavite popodne slobodno za druženje i druge aktivnosti koje vam prijaju, kako biste možda predveče opet mogli da se posvetite ponavljanju gradiva.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top