Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Šta je i kako se leči konjuktivitis?

Šta je i kako se leči konjuktivitis?

konjuktivitis

Deca su veoma osetljiva i njihov imuni sistem se svakog dana razvija, zbog čega je potrebno pratiti svaku promenu i na vreme primetiti zdravstveni problem kako bi se što efikasnije izlečio. Jedan od veoma čestih zdravstvenih problema kod dece upravo je konjuktivitis.

Konjuktivitis predstavlja upalu sluzokože koja oblaže unutrašnjost kapka, zbog čega dolazi do crvenjenja beonjače oka, ali i drugih problema. Najčešće ga izazivaju virusi i bakterije, ali može nastati i zbog različitih parazita, gljivica, alergije ili iritacije iz spoljnog sveta.

Vrste konjuktivitisa

U zavisnosti od toga kako je nastao konjuktivitis može biti:

Infektivni: nastaje prenošenjem, odnosno kontaktom (najčešće prljavim rukama) ili kapljično odnosno kijanjem ili kašljanjem u slučaju nekih respiratornih infekcija. Kod neke dece može nastati i zbog suženog suznog kanala, zbog čega suze ne otiču kako treba pa dolazi do infekcije upravo u tom delu.

Infektivni konjuktivitis se deli na virusne i bakterijske konjuktivitise, od kojih virusni može nastati samostalno, dok bakterijski konjuktivitis izazivaju bakterije stafilokokus aurus, streptokok pneumonia i hemofilus influenca.

Virusni konjuktivitis prati otok kapka, peckanje oka i osećaj prisutnosti stranof tela u oku (iako to nije slučaj), kao i pojačano lučenje suza i sluzi. Veoma je zarazan, zbog čega bi trebalo obratiti posebnu pažnju na uticaj iz okruženja. Traje od 7 do 10 dana, a može se pojaviti uz upalu grla i temperaturu.

Bakterijski konjuktivitis nastaje zbog prisustva određenih bakterija, a manifestuje se kroz crvenilo i otok, lučenje žuto-zelenog sekreta i slepljivanje kapaka nakon spavanja. Oči su u ovom slučaju veoma osetljive na svetlost i pojavljuje se osećaj bockanja i prisustva stranog tela u oku. Najčešće se pojavljuje prvo na jednom, a zatim prelazi i na drugo oko, a leči se antibiotskim kapima.

Od bakterijskih konjuktivitisa najčešći su akutni (uzrokovan bakterijom gonokokom), hronični i neonatalni (koji izaziva bakterija hlamidija i javlja se kod novorođenčadi – u prvih nedelju dana nakon rođenja).

Neinfektivni: kod dece su to najčešće alergijski konjuktivirisi koje prati svrab očiju, pojačano suzenje, otok, a predstavljaju reakciju na različite alergene – prašina, životinjska dlaka, polen i slično. Postoji i hemijski konjuktivitis koji se pojavljuje prilikom kontakta sa hemijskim sredstvima koji mogu nadražiti oko – sapuni, šamponi, kreme, deterdženti. Tada je potrebno dobro isprati oko čistom vodom i po potrebi obratiti se lekaru za pomoć.

Lečenje i prevencija konjuktivitisa

U zavisnosti od vrste konjuktivitisa potrebno je odrediti i terapiju kako bi se što pre sanirao problem. Bakterijski konjuktivitis se leči antibiotskim kapima, a oči je potrebno ispirati i fiziološkim ili rastvorom borne kiseline. Kod slabijih slučajeva bakterijskog konjuktivitisa može pomoći i ispiranje čajem od kamilice koji deluje umirujuće. U slučajaju alergijskog konjuktivitisa potrebno je sanirati alergiju i primenjivati lekove koji će sprečiti alergijsku reakciju, a samim tim i sanirati konjuktivitis.

Preventiva konjuktivitisa je veoma bitna. Trebalo bi izbegavati dodirivanje očiju rukama i koristiti kozmetiku neke druge osobe. Redovno pranje ruku, izbegavanje sredstava koji mogu iziritirati oči i generalno visok nivo higijene najbolji je način da se spreči pojava konjuktivitisa. Ukoliko dođe do prvih simptoma – najbolje je obratiti se lekaru.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top