Naslovna » Porodica » Šta sve muči tinejdžere?

Šta sve muči tinejdžere?

sta-sve-muci-tinejdžere

Period odrastanja i sazrevanja svakom tinejdžeru teško pada. Iako deluje da je sa njima “teško izaći na kraj”, a roditelji svakog dana muku muče da sa njima vode čak i najnormalniji razgovor – ipak je njima najteže. Još uvek nisu odrasli, ali više nisu ni deca – a novonastala situacija im zadaje mnoge probleme.

Pronalaženje sebe

Ovo je jedan od najtežih zadataka sa kojima se susreće svaki tinejdžer. Prolaze različite faze jedna za drugom, a sve sa ciljem da se u nečemu pronađu i da u tom pravcu nastave da grade svoj identitet. S obzirom na to da u ovom periodu veliki uticaj na njih ima društvo i okolina, a neretko poslednje poslušaju upravo svoje roditelje, nije slučajno što u poznatim osobama – muzičarima, glumcima, pevačima – traže svoje idole, a u prijateljima sebi slične. Često se stapaju sa okolinom iz potrebe da osećaju pripadnost nečemu – jer još uvek ne mogu da shvate “ko su”.

Emocije

Period puberteta sa sobom nosi i emotivno sazrevanje. Tada se javljaju prve velike ljubavi, ali sa njima i prve velike tuge zbog neuzvraćene simpatije ili nerazumevanja. Iako starijima to može izgledati bezazleno, za njih takve situacije predstavljaju “kraj sveta”. Ove jake emocije mogu u potpunosti da ih poremete u svakodnevnim aktivnostima, a pomoć najčešće neće tražiti od starijih, već od svojih vršnjaka koji su u istim problemima. Verovatno će proći godine dok ne shvate šta zaista znači ljubav i kako je to voleti i biti voljen. Ipak, njihovi svakodnevni ljubavni problemi deluju nerešivo, mnogo se suza prolije nakon prvog raskida, a u svemu tome im je najviše potrebna podrška i razumevanje, jer će to jedino moći da ih uteši.

Samostalnost i privatnost

Kako se više ne osećaju kao deca, tako očekuju i da se drugi ponašaju prema njima. Oni žele svoju privatnost i samostalnost, iako zapravo ne znaju ni šta to zaista znači. Osećaju potrebno da “bitne” odluke donose sami, bez pomoći roditelja, a privatnost štite kao najveće blago. Svoja razmišljanja dele gotovo isključivo sa prijateljima, dok na sve načine pokušavaju da roditelje isključe iz njihovog “privatnog” života. Srećom, to je samo jedna faza u životu, ali trebalo bi ih razumeti i dati im potreban prostor, kako bi osetili da se njihove potrebe zaista poštuju jednako kao i potrebe drugih odraslih ljudi.

“Podivljali” hormoni

Promene raspoloženja iz jednog ekstrema u drugi nisu ni malo čudni za jednog tinejdžera. Ipak, ovo bi se moglo nazvati problemom drugih ljudi u njihovom okruženju, jer oni to ne doživljavaju tako. Od apsolutne sreće, do izliva besa kod njih je dovoljno da prođe jedan sekund. Oni se u tome snalaze, jer su to impulsi koje oni ne umeju da kontrolišu, ali sa strane to može izgledati zaista mučno. Kako ne mogu da shvate šta im se događa, tinejdžeri jednostavno puštaju da njima upravljaju hormoni, što je i prirodno za njihov uzrast i period u kom se nalaze.

Promene

Najočiglednije promene kod svake osobe dešavaju se upravo u periodu puberteta. Uticaj hormona na telo tokom puberteta ne ispoljava se samo kroz promene raspoloženja, način razmišljanja i ponašanje, već i fizički – na izgled svakog tinejdžera. Devojčice poprimaju odlike žena koje idu uz prvu menstruaciju, dok dečaci počinju da primećuju da im raste brada, ali i da im se drugi delovi tela menjaju. Iako je ovo sve sasvim prirodno, a za odrasle samo sastavni deo života, za tinejdžere je prekretnica! Oni ne mogu tek tako da prihvate sve te novine, a na promene koje primećuju ne znaju ni kako da reaguju. U ovom periodu trebalo bi da imaju nekoga u koga imaju apsolutno poverenje, a sa kim će pričati upravo o svemu što im se dešava u telu, kako bi na pravi način utolili svoju radoznalost i lakše prošli kroz taj period adaptacije.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top