Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Zdravlje mlečnih zuba: Kako protiv “karijesa flašice”?

Zdravlje mlečnih zuba: Kako protiv “karijesa flašice”?

zdravlje-mlecnih-zuba

Mlečni zubi su prvi zubići koji izrastu i pojavljuju se već u prvog godini života. Deca uglavnom imaju sve mlečne zube kada krenu u školu, a kasnije – vremenom – njih menjaju oni malo veći, stalni zubi.

Iako mlečni zubi “kratko” traju i nakon nekoliko godina budu zamenjeni stalnim zubima, to ne znači da ne bi trebalo o njima voditi posebnu negu, koja se uglavnom zasniva na pravilnoj higijeni usta i zuba. Jedan od problema koji može zahvatiti ove male zubiće jeste cirkularni karijes, odnosno “karijes flašice”, koji može ostaviti posledice i na stalne zube, koji još nisu ni iznikli.

Kako sprečiti “karijes flašice”?

Kao što i sam naziv govori, ovaj problem sa zubima nastaje upravo zbog korišćenja flašice za hranjenje ili cucle u ranom periodu života deteta kada mlečni zubi tek počinju da rastu. Kao i svaki karijes, i ovaj je najbolje sprečiti – što se čini redovnim pranjem zuba.

Kako mlečni zubi rastu postepeno, uglavnom prvi prednji (u periodu oko šestog meseca), a zatim i zadnji, potrebno je odmah početi sa ispravnom oralnom higijenom. Za početak dovoljno je zubiće čistiti prstom i uz pomoć malo gaze koja će se pobrinuti da se otklone ostaci hrane i druge naslage sa zuba.

Nakon što izrastu skoro svi mlečni zubi, što se uglavnom dešava u drugoj godini deteta, može se uvesti i četkica za zube koja je prilagođena uzrastu deteta. Potrebno je da četkica bude mala i meka, a pasta – specijalno namenjena deci, bez jakih sastojaka.

Osim pravilne i redovne higijene zuba i usta, za izbegavanje cirkularnog karijesa, kojem su sklona deca u ovom uzrastu, potrebno je i izbegavati hranjenje deteta na flašicu u toku noći. Flašica neće nauditi zubima i nakon pranja zuba pred spavanje ukoliko se iz nje pije samo voda, odnosno tečnost koja ne sadrži šećere ili bilo šta drugo što bi moglo ostaviti naslage na zubima tokom sna. Naslage koje se stvaraju tokom noći usled ostataka hrane stvaraju kiselinu koja uzrokuje karijes i oštećuje gleđ mlečnih zuba, koji su ionako veoma osetljivi.

Kako nastaje cirkularni karijes?

Cirkularni karijes se može prepoznati po tome što se prvo pojavi u vidu belog zamućenja na prednjim gornjim zubima, nakon čega menja boju u žutu i smeđu, kako se stanje pogoršava. Ubrzo nakon toga, ukoliko se ne sanira na vreme, dolazi do potpunog tamnjenja zuba, ali i njihovog potpunog oštećivanja.

S obzirom na to da prvo “napada” prednje zube, cirkularni karijes je vrlo brzo vidljiv, pogotovo kada pređe u neku od kasnijih faza oboljenja. Vrlo brzo se širi i zahvata ostale zube, zbog čega se gubi funkcija zuba, pa je žvakanje hrane otežano. Osim toga, cirkularni karijes mogu pratiti i različite infekcije i bolne upale koje nisu ni malo prijatne za tako malo dete.

Posledice koje može imati “karijes flašice” ukoliko se ne vodi računa o higijeni zuba na vreme može se videti i na stalnim zubima koji izrastaju nakon mlečnih. Ovi zubi mogu bitni znatno slabiji i skloniji kasnijem kvarenju. Upravo zato je veoma važno brinuti o mlečnim zubima deteta i sprečiti pojavu karijesa u ranom detinjstvu.

Još tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top