Naslovna » Turizam » Planine - skijanje » Kopaonik – srebrna planina Srbije

Kopaonik – srebrna planina Srbije

kopaonik

Najveći planinski masiv u Srbiji predstavlja upravo planina Kopaonik, poznata i pod imenom “srebrna planina”. Dužinom od 75 kilometara proteže se od severo-zapada ka jugo-istoku Srbije, dok mu se najviši vrh – Pančićev vrh – nalazi na 2.017 metara nadmorske visine.

Kopaonik je jedna od planina u Srbiji koje se mogu pohvaliti izuzetnim položajem, ali i brojnim sunčanim danima u toku godine – čak 200 u proseku – što je, pored prelepe prirode i uzbudljivijih staza za skijanje, među glavnim razlozima za posetu. Upravo visina i otvorenost terena nedozvoljavaju da se oblaci zadržavaju iznad ove planine, dok se hladan vazduh spušta u okolne uvale, te je prosečna temperatura na godišnjem nivou oko 3,7 stepeni Celzijusa. Prvi sneg najčešće padne krajem novembra i ne prestaje sve do maja, što znači da sneg na Kopaoniku pada oko 159 dana u toku godine.

Klima i priroda

Zahvaljujući planinskoj klimi Kopaonika, ali i južnijem položaju, ovde je priroda veoma bogata najrazličitijim biljkama. Najviše je površine pod šumama i pašnjacima, a viši delovi su uglavnom pod četinarima (smrča i jela) i pod bukovom i hrastovom šumom (na padinama planine). Kopaonik čuva neke primerke endemske flore, kao što je kopaonička čuvarkuća, Pančićeva potočarka i kopaonička ljubičica. Pored zanimljivog biljnog života, na Kopaoniku se mogu naći i mnogobrojne životinjske vrste, među kojima su svakako najzanimljivije vrste sokola – sivi soko, suri soko, ali i buljina, divlja mačka i srna.

Ski centar Kopaonik>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top