Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Ishrana » Šunka, salama i viršle nisu za decu

Šunka, salama i viršle nisu za decu

sunke-virsle-salame-nisu-za-decu

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su mesne prerađevine štetne kao cigarete, alkohol i azbest! Zbog toga što ima dokaza koji ukazuju na povezanost između količine crvenog mesa i mesnih prerađevina i rizika od raka creva, SZO saopšava da su slanina, kobasice i druge prerađevine kancerogene namirnice.

Viršle, kobasice, salama, paštete, slanina, parizeri – iako imaju mnogo kalorija, masnoće i soli, često su na našoj trpezi. Čuli smo mnogo puta da mesne prerađevine nisu dobre, ali izgleda nedovoljno glasno s obzirom na to da ih i dalje jedemo češće nego, recimo, ribu.

Problem sa mlevenim mesom je u dodavanju raznih aditiva i sredstava za povećanje mase samog mesa! 

Što se ishrane odraslih tiče preporučuje se umerenost u konzumaciji i uzimanje viršli za doručak najviše jednom u nedelji ili u deset dana i to u kombinaciji sa integralnim hlebom i mlečnim proizvodima, poput jogurta ili sira.

WCFR (Svetski fond za istraživanje raka) ukazuje da postoje ubedljivi dokazi da mesne prerađevine povećavaju rizik oboljevanja od raka creva. Mada nije bilo istraživanja uticaja konzumiranja mesnih prerađevina na zdravlje dece, dokazi koji postoje o štetnosti te hrane za odrasle su dovoljno ubedljivi.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top