Naslovna » Dešavanja » Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

svetski-dan-protiv-trgovine-ljudima

Srbija je zemlja porekla, tranzita i destinacije za muškarce, žene i decu koji su izloženi riziku od svih oblika eksploatacije u zemlji i inostranstvu, dok strani državljani u Srbiji takođe mogu da budu žrtve trgovine ljudima, najčešće u cilju seksualnog iskorišćavanja i prisilnog rada.

Od 2000. do 2013. godine, prema zvaničnim podacima, u Republici Srbiji je identifikovano 739 žrtva trgovine ljudima. Važno je reći da zvanične statistike još uvek ne ukazuju na prave dimenzije problema, a još manje rasvetljavaju položaj samih žrtava.

Svedoci smo da su u Srbiji svakodnevno stotine dece prinuđene na prošnju, da se sklapa veliki broj prinudnih “brakova”, pri čemu su deca žrtve, a da sistem još nema izgrađene mehanizme za prevenciju i zaštitu dece; svedoci smo povećanja broja tražilaca azila, izbeglica i iregularnih migranata koji beže iz svojih zemalja u potrazi za mirom i srećom, kojima je Evropa željeno utočište, koji putuju i žive u veoma teškim okolnostima; svedoci smo siromaštva i diskriminacije pojedinih grupa, nasilja na koje se ne reaguje adekvatno i efikasno…

Sve su ovo rizici od trgovne ljudima i odgovornost je našeg društva i nas kao građana i građanki da rizike osvestimo i uključimo se u borbu protiv trgovine ljudima.

Zaštitimo sebe i našu decu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top