Naslovna » Deca » Deca » Avanture za decu na otvorenom

Avanture za decu na otvorenom

avanture-za-decu-na-otvorenom

Napolju vrebaju opasnosti, ali ima još stvari o kojima treba misliti…

Deca bi trebalo da budu što aktivnija i da provode dosta vremena napolju. To svi znamo. Međutim, postoji mnogo stvari koje ih u tome sprečavaju: mesto, vreme, mamilice kao što su crtaći i video igrice, a tu je i pitanje bezbednosti. Koliko roditelja smatra da je bezbedno da puste decu da se igraju na ulici, da sami odu do obližnje prodavnice ili parka, ili da otputuju na jednodnevni izlet sa prijateljima? Bojim se da ih je sve manje. Toliko je, naime, opasnosti koje vrebaju: saobraćaj, pljačkaši i džeparoši, mogućnost da se izgube, i sve to zajedno dovodi do toga da deca danas sve više vremena provode kod kuće.

Svi ovi strahovi koje sam pominjala su prirodni i normalni. Ne želimo da deca budu povređena, pa nam se čini da je potpuno smisleno što preduzimamo dodatne mere opreza, i što im ne dozvoljavamo da izađu napolje. Da li je to baš tako? Problem je u tome što ovakav stav može da izazove niz drugih pitanja. Mnoga deca, tako, nikada nisu bila u prilici da rizikuju ili da sama donesu odluke. Roditelji su ti koji procenjuju rizične situacije i koji ih, potom, eliminišu. Međutim, ukoliko deca nikada nisu bila u prilici da sama nauče kako se to radi, nikada neće znati kako da prepoznaju i izbegnu rizike. To može da bude opasno za mališane. Takođe, tu su i štetne posledice po mentalno zdravlje dece i mladih, posebno ako nikada nisu osetili šta znači biti samostalan, ili imati kontrolu nad sopstvenim životom.

Šta predlažemo da se uradi?

Avanturističke aktivnosti na otvorenom su odličan način da deca nauče kako da steknu poverenje, postanu samostalni, kako da se prilagode u različitim okolnostima i procene rizične situacije. Ovakve aktivnosti podrazumevaju pažljivo planiranje i oprez – kako ne biste došli u situaciju da se izgubite u planinama ili da se penjete bez adekvatne opreme. Sa druge strane, aktivnosti kao što su kampovanje ili pešačenje pripremaju i uče decu, na fizički način, o tome koliko je važna samostalnost, odgovornost i kondicija, dok ih ujedno podstiču da rešavaju probleme sa kojima se usput suočavaju. Osim toga, uz ovakve aktivnosti deca izlaze iz svoje zone komfora i dobijaju malo adrenalina koji ih pokreće. Avanturistički sportovi takođe uče mališane da im je potrebna podrška celog tima ako žele da budu uspešni, kao i da moraju da rade zajedno kako bi obezbedili stvari o kojima ranije nisu morali da brinu. Evo nekoliko primera zanimljivih i korisnih avanturističkih aktivnosti:

Avanture za decu na otvorenom

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top