Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Tehnička škola Drvo Art – Stari grad – Beograd

Tehnička škola Drvo Art – Stari grad – Beograd

srednja-skola

Tehnička škola Drvo Art – Stari grad – Beograd

Beograd, Stari grad
Cara Dušana 23, Dorćol
011 2631 361, 011 2634 252
www.drvoart.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2023/2024

KULTURA, UMETNOST I JAVNO INFORMISANJE

BGSG MH 4T02S DRVOREZBAR 21 4 GOD
BGSG MH 4T11S LIKOVNI TEHNIČAR 20 4 GOD

ŠUMARSTVO I OBRADA DRVETA

BGSG MH 3B20S OPERATER ZA IZRADU NAMEŠTAJA   —   7  +  8  DUAL 15 3 GOD
BGSG MH 3B16S STOLAR   —    1  +  14  DUAL 15 3 GOD
BGSG MH 4B15S TEHNIČAR ZA OBLIKOVANJE NAMEŠTAJA I ENTERIJERA   —   54  +  6  DUAL 60 4 GOD
BGSG MH 4B01S TEHNIČAR PEJZAŽNE ARHITEKTURE 60 4 GOD

O školi

Učenici se obrazuju za područja rada:
Šumarstvo i obrada drveta, Kultura, umetnost i javno informisanje i Ekonomija, pravo i administracija.
Školovanje traje 3 ili 4 godine.

Šumarstvo i obrada drveta:

– Tehničar za pejzažnu arhitekturu
– Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera – ogled
– Stolar
– Tapetar-dekorater

Kultura, umetnost i javno informisanje:
– Likovni tehničar
Nastava se odvija u dve smene. Prva smena počinje u 7.30 a druga u 14.00 časova.​

Istorijat škole
Drvnoindustrijska škola sa praktičnom nastavom osnovana je i počela sa radom septembra 1956. godine. Njen zadatak je bio da osposobi kvalifikovane industrijske radnike – stolare za kojima se u privredi osećala velika potreba. Tada je Škola bila smeštena u Dunavskoj ulici broj 34. Rad je započela sa dva odeljenja, uz korišćenje minimalne radioničke opreme. Danas ima preko 700 učenika u 30 odeljenja i 77 nastavnika.

Tokom 1961. godine, na inicijativu privrednika iz oblasti drvne industrije prerasta u tehničku školu, u kojoj počinju da se školuju i kadrovi četvrtog stepena, a menja i naziv u Drvnoprerađivačka škola “Momčilo Popović Ozren”. Bila je jedinstvena u Srbiji sve do školske 1965/66. godine, kada je na osnovu odluke Zajednice škola i školskih centara šumarske i drvoprerađivačke struke SFR Jugoslavije, na teritoriji cele zemlje započelo školovanje po ujednačenim programima.

Godine 1969. data joj je na raspolaganje dvospratna zgrada, podignuta 1893, sa fasadom u stilu neorenesanse, a koja je do tada pripadala Osnovnoj školi “Janko Veselinivić” u ulici Cara Dušana br. 23. Preseljenje će biti obavljeno naredne godine. Nedugo zatim, u školskom dvorištu je podignuta radionica za obavljanje praktične nastave učenika. Danas raspolaže velikim brojem mašina za obradu drveta, među kojima je i najsavremenija CNC glodalica.
Godine 1974. Škola dobija priznanje za izuzetne rezultate u vaspitanju i obrazovanju – Republičku nagradu “25. maj”, kao najbolja stručna škola u Srbiji.

Školske 1977/78. počinje da se primenjuje nov sistem srednjeg obrazovanja sa zajedničkim osnovama u prva dva razreda i usmerenim obrazovanjem u narednim razredima. Saradnja sa Visokom stručnom školom u Rozenhajmu (Nemačka) i Šumarskom školom u Novoj Gorici (Slovenija) dala je značajne rezultate u daljem razvijanju i usavršavanju struke.

Školske 1983/84. godine, po odluci Skupštine grada i SIZ-a usmerenog obrazovanja u Školi počinje obrazovanje kadrova za potrebe šumarske privrede iz oblasti ozelenjavanja, cvećarstva i pejzažne arhitekture. Ovu delatnost preuzima od RU “Đuro Salaj“ .

Od školske 1983/84. godine se organizuje obrazovanje za V stepen stručne spreme.

Školske 1986/87. godine sagrađena je staklara u školskom dvorištu za učenike šumarske struke kako bi im bilo olakšano obavljanje praktične nastave i vežbanja.

Školske 1987/88. godine dolazi do reforme srednje škole, odnosno do promena nastavnih planova i programa,kao i nomenklature zanimanja, a time i do promena u organizaciji rada škole. Ponovo je promenjen naziv u Škola za drvoprerađivačku struku i pejzažnu arhitekturu «Momčilo Popović Ozren».

Školske 1993/94. godine dobija ime Tehnička škola za obradu drveta, unutrašnju dekoraciju i pejzažnu arhitekturu po kome je poznata i danas.

Školske 1998/99. godini uveden je nov profil – drvorezbar u okviru područja rada Kultura, umetnost i javno informisanje.Zanimljiv poduhvat je bila saradnja sa Srednjom umetničkom školom u Travni (Bugarska) koja ima dugu tradiciju. Pružena je značajna podrška na samom početku rada tek osnovane struke.

Školske 2003/04. godine Zajednica škola područja rada šumarstvo i obrada drveta pokrenula je inicijativu za uvođenje novih obrazovnih profila i uključivanje u proces reforme srednjih stručnih škola. Tako je planom upisa za školsku 2005/06. godinu našoj školi odobreno formiranje dva odeljenja prvog razreda po programu ogleda za dva obrazovna profila: tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera (IVstepen stručne spreme) i stolar (III stepen stručne spreme).

Avgusta 2006. Škola je ušla u CARDS II program koji predstavlja drugu fazu programa reforme srednjeg stručnog obrazovanja. Ovaj program ima za cilj razvijanje i inplementiranje nove strategije stručnog obrazovanja, zasnovane na saradnji sa privredom, zatim na sprovođenju programa koji će poboljšati mogućnost zapošljavanja, obezbediti kvalitetniju obuku, podržati inovacije u nastavnom procesu i stručnom obrazovanju, kao i modernizovati školsku infrastrukturu. Škola je ušla u program sa oglednim profilom tapetar – dekorater. Zahvaljujući ulasku u ovaj program, od Evropske agencije za rekonstrukciju dobijene su najsavremenije mašine, alat i kompjuterska oprema, a naši profesori su bili uključeni u pisanje nastavnih planova i programa za ogledna odeljenja.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top