Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Vojna gimnazija Beograd

Vojna gimnazija Beograd

Vojna gimnazija Beograd

srednja-skola

Vojna gimnazija – Beograd

Beograd, Savski venac
Petra Čajkovskog 2
011 3603 631, 011 3603 972 i 011 3603 655
www.gimnazija.mod.gov.rs

 

Konkurs za prijem kandidata za učenike Vojne gimnazije

Nastavni plan i program Vojne gimnazije obuhvata program: redovne nastave, posebnih oblika nastave i fakultativne nastave.

Program redovne nastave, broj i vrsta nastavnih predmeta, sadržaj i fond nastavnih časova izrađuju se i menjaju u skladu sa nastavnim planom i programom gimnazija opšteg i prirodno-matematičkog tipa u Republici Srbiji. On je obavezan za sve učenike, bez obzira na smer. Realizacijom tog, osnovnog dela programa, obezbeđuju se opšta fundamentalna znanja koja će biti temelj njihovog opštevojnog, vojnostručnog i vojnotehničkog obrazovanja u Vojnoj akademiji.

Ono što je u nastavnom planu i programu specifično i zbog čega ova škola s pravom nosi naziv Vojna gimnazija, jesu posebni oblici nastave, fakultativni predmeti i različiti vannastavni sadržaji.

Vojna gimnazija Beograd

Za razliku od posebnih oblika nastave, koji su obavezni, Vojna gimnazija u četvorogodišnjem ciklusu nudi svojim učenicima oko dvadeset različitih predmeta, kurseva i tečajeva, a učenici se, zavisno od svojih interesovanja, opredeljuju koje će pohađati. Svi predmeti, kursevi i tečajevi su u funkciji budućeg poziva, odnosno obuhvataju sadržaje jednog od vidova i rodova Vojske Srbije. Tako se, na primer, učenik koji želi da postane mornarički oficir može opredeliti za izborni predmet Pomorstvo i navigacija i Kurs ronjenja, budući vojni inžinjer za izborni predmet Elektronika i Kurs za radio-amatere, a budući oficir KoV za izborni predmet Vojnu topografiju i Vodni tečaj za izviđače.

Navedeni fakultativni oblici nastave su obavezni za učenike koji se za njih opredele. Dakle, ovaj posebni deo Nastavnog plana i programa Vojne gimnazije čini prirodnu vezu između opšteobrazovnih sadržaja i budućeg poziva, tj. priprema i motiviše učenike za specifične vojne sadržaje koje će izučavati u Vojnoj akademiji.

Vojna gimnazija raspolaže vrhunskim uslovima za izvođenje svih oblika obrazovno-vaspitnog rada i savremeno opremljenom nastavno-materijalnom bazom. Nastava se, najvećim delom, izvodi u školskoj zgradi u namenskim učionicama, kabinetima i laboratorijama.

U školskoj zgradi su i prostorije za posebne namene, kolektivne oblike nastave, sednice, svečane skupove, kino sala, svečana sala, didaktički kabinet i dr. Većina prostorija je povezana sistemom interne televizije.

Posebni oblici nastave se izvode na specijalizovanim poligonima, vežbalištima, aerodromima i drugim pogodnim mestima izvan lokacije Vojne gimnazije.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top