Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Tehnička škola za dizajn kože – Voždovac – Beograd

Tehnička škola za dizajn kože – Voždovac – Beograd

srednja-skola

Tehnička škola za dizajn kože – Voždovac – Beograd

Beograd
Vojislava Ilića 88
011 2632 183
www.skolazadizajnkoze.edu.rs

NAPOMENA : Od 1.septembra 2017. godine škola preseljena iz Brankove ulice na adresu: Vojislava Ilića 88

 

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2023/2024

TEKSTILSTVO I KOŽARSTVO

BGVO SH 3G30S GALANTERISTA KOŽE 15 3 GOD
BGVO SH 3G11S OBUĆAR 15 3 GOD
BGVO SH 4G22S TEHNIČAR DIZAJNA PROIZVODA OD KOŽE 30 4 GOD

HEMIJA, NEMETALI I GRAFIČARSTVO

BGVO SH 4F34S TEHNIČAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE 30 4 GOD

O školi

Tehnička škola za dizajn kože je škola sa dugom tradicijom. Smeštena je u Brankovoj (nekada Gospodskoj) ulici, ustarom zdanju koje su još 1879. godine izgradile obrazovane žene Beograda, okupljene u Beogradskom ženskom društvu. Bila je to prva takva škola u Kneževini Srbiji, a osnovana je iste godine kada i prva ženska zanatska škola u Parizu. Njene pokroviteljke bile su kneginja Natalija Obrenović i kraljica Marija Karađorđević.

Ta prva devojačka škola nazvana je Radenička škola, a nakon Prvog svetskog rata, taj naziv je preinačen je u Ženska zanatska škola. Vremenom je menjala nazive i namenu, ali je opstala sve do danas.

Za delatnost kojom se (uz mnoge izmene i unapređivanje nastavnog programa) i danas bavi, škola se specijalizovala 1961. godine, kada je prvi put dobila naziv Kožarski školski centar. Tokom više od 50 godina postojanja menjala je nazive i status, prolazeći kroz brojne i različite reforme, i stekla dragocena iskustva u povezivanju teorije i prakse, osavremenjavanju nastave i organizovanju praktične nastave primenom najadekvatnijih metoda rada, idući u korak sa savremenim potrebama obrazovanja.

Prvobitno, škola je bila verifikovana za školovanje obućara, tašnera, koferdžija, sarača, krznara i drugih zanatlija kožarske struke. Prateći tehnološki razvoj i reforme sistema obrazovanja i uskladujući svoj rad sa zahtevima tržišta, škola je postupno uvodila nove obrazovne profile, da bi na kraju, u skladu sa svojim unapređenim nastavnim programom, promenila i naziv u Tehnička škola za dizajn kože.

Od 2012. godine, škola je proširila polje svoje delatnosti i u svoj program uvela i novo zanimanje iz područja hemije, nemetala i grafičarstva – zaštita životne sredine.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top