Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » XIV beogradska gimnazija – Vračar – Beograd

XIV beogradska gimnazija – Vračar – Beograd

srednja-skola

XIV beogradska gimnazija – Vračar – Beograd
Beograd, Vračar
Hadži-Prodanova 5
011 3444 295, 011 3086 920
www.cetrnaestgim.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

GIMNAZIJA

BGVR GB 4R01S DRUŠTVENO – JEZIČKI SMER 112 4 GOD Srpski
BGVR GB 4R04S PRIRODNO – MATEMATIČKI SMER 112 4 GOD Srpski

O školi

Četrnaesta beogradska gimnazija kao obrazovno-vaspitna ustanova postoji pod ovim imenom od 1955. godine, a osnovana je 1935. godine kao nepotpuna ženska gimnazija i nekoliko puta je menjala ime. U školi postoje dva smera: prirodno-matematički i društveno-jezički, a nastava stranih jezika postoji za engleski, francuski, nemački, ruski i španski jezik. Škola ima 32 odeljenja (po 8 odeljenja u svakom razredu) i preko 1000 učenika. Odeljenja se dele na grupe za realizaciju nastave računarstva i informatike, hemije, stranih jezika i građanskog vaspitanja i verske nastave. Nastava i ostali oblici obrazovno vaspitnog rada izvode se naizmenično u dve smene.

U srcu Vračara, gde se uzdiže velelepni hram prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Save, nalazi se skromna, puna smeha, mladosti i znanja, XIV beogradska gimnazija. Nazivi su se menjali, ali ne i lokacija škole i radost učenika koji su u nju išli.

Uoči II svetskog rata , 1935. godine, u zgradi internata učenika građevinske škole, otpočela je obrazovno-vaspitna delatnost škole, pod nazivom VII državna realna gimnazija, (nešto kasnije naziv je promenjen u VII žensku gimnaziju). Tokom rata gimnazija nije prekidala sa radom, samo je broj učenika bio nešto manji. Na Vaskrs 1944. u jednom od savezničkih bombardovanja, zgrada je prilično oštećena.

Nakon II svetskog rata, vlasnici kuće (majka Milentija Popovića- poslednjeg predsednika Savezne narodne skupštine), odrekli su se vlasništva u korist Narodnog odbora za prosvetu grada Beograda i školske 1947/48. nastavu pohađaju učenici VII ženske gimnazije. Sadašnji naziv, XIV beogradska gimnazija, datira od školske 1953/54. godine. U eri socijalizma, 20.oktobra 1974. godine, a u znak sećanja na prve beogradske, vračarske skojevce, gimnazija je dobila još jedno ime – ¨Beogradski skojevci¨.

Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je donet 1990. godine vraćene su gimnazije (jedno vreme je škola bila usmerenog karaktera) i škola je dobila novi statut i zvanično svoj stari naziv
XIV beogradska gimnazija.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top