Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Tradicionalno ili savremeno roditeljstvo

Tradicionalno ili savremeno roditeljstvo

Tradicionalno ili savremeno roditeljstvo

Prosečna savremena porodica više uvažava dete i više se bavi njime. Roditelj sluša dete, poštuje sve njegove potrebe i teme. Deca na ovaj način imaju više šanse za intelektualni napredak i lakše zadovoljavaju svoje potrebe.

U nastojanju da nam deca isprate savremene tokove i sustignu ovaj brzi napredak čovečanstva, lišavamo ih svih obaveza koje su od koristi porodici kako bismo im ostavili više vremena za kvalitetniji lični razvoj.
Ovo lepo zvuči ukoliko se ne pređu granice potrebnog i poželjnog u vaspitanju.

Ako roditelj radi za dete, a ne umesto deteta i ukoliko ne počne da preuzima odgovornost za dečije postupke jer ga time lišava (često ne bezbolne) prilike da samo nauči da rešava problem situacije.
Roditelji koji iz najbolje namere, vođeni ogromnom ljubavlju i strahom za dečiju dobrobit, daju deci mnogo slobode i ne postavljaju im dovoljno ograničenja, mogu postati takozvani pobeđeni roditelji. Oni smatraju da je štetno frustrirati dete ostavljajući ga da samo rešava svoje probleme. Dozvoljavaju mu da donosi rešenja umesto njih, stalno popuštaju i dozvoljavaju da manipuliše.
Deca vaspitavana po ovom modelu usađuju roditelju osećaj krivice, uče kako da manipulišu, postaju egocentrična, impulsivna i često nesavladiva.

Problem današnjih generacija je nepoštovanje autoriteta, kako u porodici, tako i u školi, a iz njega proizilaze mnogi drugi problemi.

Nemotivisanost za učenje i rad su posledice prekomernog pružanja.
Detetu prijaju okviri, pravila i zabrane. To mu pruža sigurnost jer prevelika sloboda odlučivanja i delanja je velika odgovornost i za nju je potrebna zrelost.

Prema tome, sačuvajmo dragoceno iz tradicionalnog roditeljstva i udružimo ga sa lepotama savremenog jer je to jedini put do srećnog detinjstva i roditeljstva.

Poštujmo potrebe deteta, ali zarad njih ne zanemarujmo vlastite.
Postavimo detetu autoritet vrednosti umesto moći.
Ne oblikujmo dete, već odnos, izgrađujući i poštujući pravila.

Dajmo deci zaduženja adekvatna uzrastu i time im stavimo do znanja da treba da daju svoj doprinos zajedništvu i ukažimo poverenje u njihove sposobnosti.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top