Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Trikovi za lakše pisanje domaćih zadataka

Trikovi za lakše pisanje domaćih zadataka

eee

 

Školska godina već dugo traje i skupilo se dovoljno gradiva za učenje, pa donosimo nekoliko saveta kako da svom školarcu pokažete da učenje ne mora biti teško.

Istraživanja pokazuju da današnja deca brže misle, kraće su usresređena, impulsivnija su i zahtevnija, pa im je potrebna pomoć pri učenju, posebno u prvim razredima. Ako popuste tokom godine, ne kritikujte ih, već im pomozite. Psiholozi savetuju da dete uvek uči na istom mestu, po mogućnosti da ima odvojen prostor, kao i da uvek uči u isto vreme ako je to moguće.

Zavisno od uzrasta, dete bi trebalo da uči od 30 do 60 minuta, a zatim napraviti pauzu od 5 do 10 minuta. Lakše zadatke i lekcije trebalo bi savladavati u celini, a one složenije podeliti na etape.  Zanimljiva metoda za lakše učenje matematike Neka deca lakše uče kada podvlače gradivo, pamte napisani tekst tako što ga u mislima imaju “ispred očiju”, pa znaju raspored reči i slova. Jedno od zlatnih pravila učenja je da se gradivo povezuje logički. Tako savladano gradivo ostaje duže u sećanju i može se logički povezivati s onim što će se u budućnosti naučiti. Napamet naučene lekcije nemaju svrhu, osim reprodukcije na sledećem času, smatraju psiholozi.

Trebaju li roditelji da uče sa decom?

Pomoć ne znači raditi domaće zadatke umesto deteta već sa njim, da ga bodrite i podržavate u radu. Prvi znak da nešto nije kako treba je kad dete počne sporije da radi zadatke, teško pamti, ne može da se koncentriše. Tada mu ponudite pomoć, napravite raspored učenja i budite uporni jer će se isplatiti.

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top