Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Pregledi u trudnoći » Ultrazvučni pregledi u trudnoći

Ultrazvučni pregledi u trudnoći

ultrazvučni pregledi

 

Zašto se obavlja?

Ovo je veoma jednostavan test koji vašem lekaru otkriva mnoge važne informacije. Ali, morate znati da je rutinsko korišćenje ultrazvuka upitno kod nerizičnih, zdravih trudnoća. Preporuka Američkog udruženja ginekologa jeste da se korišćenje ultrazvuka u zdravim trudnoćama smanji što je više moguće.

Najčešći razlozi korišćenja ultrazvuka su sledeći:

 • određivanje trajanja trudnoće
 • isključivanje ektopične (vanmaternične) trudnoće
 • provera vijabilnosti fetusa, posebno nakon krvarenja ili drugih komplikacija
 • traženje određenih genetskih defekata ili anomalija
 • pomoć kod određenih postupaka genetskog ispitivanja, kao što su amniocinteza i biopsija horionskih resica
 • Kako se obavlja?

  Ovo ispitivanje se obavlja vaginalnom ili abdomenskom sondom, zavisno od stadijuma trudnoće i razlozima pretrage. Sonda šalje visokofrekventne zvučne talase u telo. Dok oni prolaze kroz telo, odbijaju se o različite delove i vraćaju kao električni signali koji se potom obrađuju i prikazuju u obliku slike na ekranu. Možda će se od vas tražiti da, radi boljeg prikaza bebe i materice, imate punu bešiku.

  Za ultrazvuk abdomena obično morate da  spustite pantalone do kukova, a na stomak će vam naneti hladni gel radi boljeg prikaza bebe. Sonda se polako pomera preko abdomena i signali se vraćaju u uređaj.

 • Kada se obavlja?

  Ovaj se pregled obavlja u bilo kom trenutku trudnoće, zavisno od rezultata koje želite da postignete. Gotovo je nemoguće videti bilo šta pre nego što se visina HCG hormona u trudnoći ne popne na 1500 – 2000 mikrojedinica. Mnoge  žene će ultrazvučni pregled obaviti između 18. i 22. nedelje trudnoće jer se u tom periodu proverava anatomija fetusa.

  Kako izgledaju rezultati?

  Zavisno do korišćenja testa. Najčešće će doktor morati da vam objasni rezultat.

  Koji su rizici?

  Iako nema dokaza da je ultrazvuk potpuno siguran, za sada stoji stav da je, kada se izvagaju mogući rizici i potencijalna korist pregleda, ultrazvuk i dalje prikladno dijagnostičko sredstvo koje može silno koristiti vašem lekaru.

  I šta nakon testiranja?

  Ponovo, to zavisi od razloga ultrazvučnog ispitivanja. Ektopične trudnoće rešavaće se na jedan način, a utvrđivanje vremenskih okvira trudnoće na potpuno drugi .

  Vaginalni ultrazvuk se koristi u ranijim stadijumima trudnoće, a poznat je i pod nazivom transvaginalni ultrazvuk. Verovatno ste sličan pregled već obavljali kod svog ginekologa.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top