Dabl test

Dabl test Smatra se da se zahvaljujući ovom testu u ovom ranom periodu trudnoće može otkriti gotovo 90 odsto svih naslednih bolesti.

dabl_test

Reč je o skrining testu na osnovu kojeg se otkrivaju trudnice kod kojih je povećan rizik da nose dete sa hromozomskim anomalijama, kao što je, pored ostalih i opšte poznat Daunov sindrom.

Ovaj skrining bitno je obaviti između 11. i 14. nedelje, jer je to period kad može da se uradi detaljan pregled izgleda ploda. Ovakav pregled u ranoj trudnoći važan je i zbog utvrđivanja eventualnih višeplodnih trudnoća.

Dabl test obuhvata ultrazvučni pregled kojim se određuje precizna starost trudnoće, meri se veličina bebe i gleda se debljina nabora na vratu i nosne kosti, što ukazuje na postojanje Daunovog sindroma.
Nuhalni nabor, koji se još naziva i nuhalna translucenca (NT) je mesto gde se sakuplja tečnost (limfa) između kože i potkože u predelu vrata fetusa. Kod beba sa hromozomskom anomalijom, ovaj nuhalni nabor može biti znatno deblji nego kod drugih beba. Smatra se da je debljina nuhalnog nabora do 3 mm uredna te da je u tom slučaju rizik od anomalija veoma mali. Nuhalni nabor veći od 3 mm povezuje se sa Daunovim sindromom i drugim hromozomskim aberacijama ili srčanim anomalijama.

Dabl test

Onda se vadi i majčina krv…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top