Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Pregledi u trudnoći » 4D ultrazvuk

4D ultrazvuk

 

 

Dok nam 3D ultrazvuk prikazuje tri dimenzije deteta, 4D ultrazvukom se jasno mogu videti sva detetova kretanja. Ova novina vrlo verno uspeva da  dočara detetov izgled, što mnoge majke nakon rođenja svog deteta i potvrđuju. Klasičnim 2D ultrazvukom su majke obično razočarane jer se vrlo slabo razlučuje detetov izgled u tom crno-belom prikazu koji prolazi kroz detetovu kožu i pomnije prikazuje unutrašnje organe i razvoj koštanog tkiva. Sve vrste ultrazvuka su jednako sigurne i 4D ultrazvuk ne šteti detetu ništa više od klasičnog 2D ultrazvučnog prikaza. 4D ultrazvuk pokazuje bebinu kožu, jasno su vidljive crte lica i pokreti udova, moći ćete da vidite detetovo zevanje i plaženje jezika. 4D ultrazvuk takođe povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, što je vrlo bitno ženama čije trudnoće su visokorizične pa je opasnost za abnormalnosti kod deteta velika. S obzirom da se dete može prikazati iz više uglova lakše je otkrivanje rascepa usne.

Odlazak na 4D ultrazvuk se preporučuje između 21. i 28. nedelje trudnoće, iako ga neke poliklinike izvode i nakon tog perioda, ali postoji mogućnost da se neće moći jasno videti ukoliko dete poraste do te mere da mu postane preskučeno u materici da bi  moglo da se  kreće. Uz veličinu bebe bitan je i položaj posteljice, položaj ploda i debljina trudnice. Sve su ovo parametri koji su vrlo biti za kvalitetan prikaz slike. Ukoliko je beba okrenuta leđima, nažalost, nećete moći vda vidite njeno lice. Mnogo amnionske tečnosti (plodove vode) i mnogo masnih stanica na stomaku trudnice takođe može rezultirati lošijom slikom od očekivane.

Ponekad se 4D ultrazvuk može odužiti i na duže od pola sata, naročito ako je dete pogrešno okrenuto ili spava, pa ga  doktor pokušava probuditi kako bi mogli videti kako se pomera, mršti, zeva ili  smeje. Upravo iz tog razloga  svakako ispraznite bešiku pre samog pregleda.

Većina majki, bez obzira na relativno visoku cenu 4D ultrazvuka smatra kako je videti dete u tako stvarnom i realističnom prikazu svakako vredno tog novca.( Cena se kreće oko 6000)

Upravo zbog  rasta deteta posle 30. nedelje trudnoće  detetova glava će već biti položena dublje u vašu karlicu pa je nemoguće  videti je 4D ultrazvukom. Uglavnom se  se 26.nedelja trudnoće smatra najidealnijom za ovu vrstu ultrazvuka jer pre tog perioda koža nije još dovoljno debela i nema dovoljno potkožne masnoće, pa je moguće da se 4D ultrazvukom vide kosti preko detetove kože. Ukoliko u ovom periodu posteljica otežava verniji prikaz preporučuje se ponoviti ultrazvuk između 27. i 28. nedelje trudnoće. Još jedna od prednosti ovog tipa ultrazvučnog pregleda je upravo ta što ćete u svim poliklinikama dobiti slike vaše bebe, ali i dvd sa snimkom kretanja vašeg deteta.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top