Naslovna » Deca » Deca » Vaše dete gricka nokte?

Vaše dete gricka nokte?

vase-dete-gricka-nokte


Najbolji način za odvikavanje je da odgonetnete zbog čega dete uopšte grize nokte. Umesto da mu prigovarate i da ga uveravate kako je to ružna navika pokušajte da razumete šta se događa u njegovom malom životu i glavi, šta je to što ga muči.

  • nemojte kažnjavati i ismejavati dete pred drugim ljudima, to će samo povećati stres i zabrinutost
  • pokušajte s pozitivnim predlozima. Na primer: “Pusti noktiće neka se malo odmore!” ili, ako se radi o devojčici: “Pusti malo noktiće da porastu, pa ćemo da ih nalakiramo”
  • objasnite detetu da to nije higijenski ni estetski, ali bez ljutnje i ružnih reči i u trenucima kada je dobre volje
  • pokušajte da nađete neko prihvatljivo ponašanje kao zamenu. Na primer: zaposlite mu ruke plastelinom, kockicama, ogrlicom ili nečim drugim skladno uzrastu
  • nagradite dete uvek kad primetite da pokušava da prestane. Ako ste devojčici obećali lakiranje, nemojte je izneveriti
  • jako je važno redovno održavati higijenu detetovih noktiju, prati ih, čistiti i seckati, jer neka deca počinju da grickaju nokte zato što im smetaju, zapinju, lome se ili listaju. Normalna detetova reakcija je da poželi da se reši problematičnog nokta, pa ga odgriza ili čupa. Osim toga, duži nokti su izvrsno leglo raznih bakterija koje se pod njima nakupljaju, a mogu prouzrokovati razne infekcije. Zato je redovno seckanje noktiju od presudne važnosti.
  • odlično rešenje su na primer prstne lutkice (finger puppets) koje detetu i sebi možete da stavite na prste i zajedno napravite malu lutkarsku predstavu. Kao zamena za lutkice mogu poslužiti gumene rukavice. Isecite prste rukavica i stavite ih detetu i vama na prste. Iscrtajte flomasterima lica lutkica prstića. Neka se prsti obraćaju jedan drugom. Kada dete nesvesno krene da grize nokat vi bolno viknite (kao vi ste lutka na prstu na kom on grize nokte). Malo igre i vedrine može da pomogne da se dete opusti i problem postepeno reši.
  • na tržištu postoje i brojna sredstva za odvikavanje. Uglavnom se radi o gorkim kremama ili tečnostima koje se utrljavaju u nokte. Kada dete stavi prst u usta, ukus će biti grozan, pa kod velikog broja mališana ova metoda navodno pokazuje izuzetne rezultate.
  • naoružajte se strpljenjem. Kako navika nije nastala preko noći, tako neće i nestati
  • ako dete iz vrtića ili škole dođe plačući zato što su mu se druga deca smejala zbog grickanja noktiju i vi to uočite, ili vam dete samo kaže, da mu ova navika predstavlja problem, pravi je trenutak da nešto preduzmete i potražite mišljenje stručnjaka.
Od svega je ipak najvažnije da pružite detetu mnogo ljubavi, pažnje i razumevanja, jer su temelj ove navike psihološke ili emocionalne smetnje. Potrudite se da vaše dete u svakom trenutku zna da je voljeno, sigurno i zaštićeno.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top