Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » VI beogradska gimnazija – Zvezdara – Beograd

VI beogradska gimnazija – Zvezdara – Beograd

srednja-skola

VI beogradska gimnazija – Zvezdara – Beograd

Beograd, Zvezdara
Milana Rakića 33
011 2411 734, 011 3809 364
www.vigimnazija.edu.rs

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

GIMNAZIJA

BGZV GA 4R01S DRUŠTVENO – JEZIČKI SMER 140 4 GOD Srpski
BGZV GA 4R04S PRIRODNO – MATEMATIČKI SMER 140 4 GOD Srpski
BGZV GA 4R31S UČENICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZA RAČUNARSTVO I INFORMATIKU 20 4 GOD Srpski

O školi

Svake školske godine upiše se po četiri odeljenja društveno-jezičkog i pet odeljenja prirodno-matemtičkog smera. Svi učenici kao prvi strani jezik uče engleski, a drugi nastavljaju iz osnovne škole ili započinju novi ako nisu učili drugi jezik ranije.

Veliki broj sekcija, raznovrsna dodatna nastava, vannastave aktivnosti, učenički parlament, sporstka takmičenja, priredbe, izložbe, svirke, Zvezdarijada, predstave, DASSUB, atelje, radionice… ustalom pogledajte spisak sekcija!!!

Elektornsko učenje putem specijalizovanog sajta, saradnja sa nastavnicima i drugi učenicima putem Interneta, inovativne i savremene metode nastave čine učenje zabavnijim i efikasnijim!

U blizini Bulevara kralja Aleksandra, prekoputa “Zvezdara teatra” i parka, nadomak Zvezdare i policijske stanice, opremljenja video-nadzorom škola je u bezbednom okruženju. Do škole se stiže linijama prevoza: 5, 6, 7, 14, 28, 41, 77, 79, 19, 21, 22, 29, 309

VI beogradska gimnazija Beograd

Najobuhvatniji način obrazovanja za sve svršene učenike osnovnih škola sasvim sigurno je gimnazija. Međutim, ovaj vid opšteg obrazovanja je primarno namenjen svim onim učenicima koji žele da nastave svoje školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova, bilo da su u pitanju više škole ili fakulteti.

Sam termin gimnazija, koji potiče iz starogrčkog jezika se koristi za označavanje obrazovanja mladih ljudi i u intelektualnom i u fizičkom smislu.

U našoj zemlji je nekada isključivo postojala takozvana klasična gimnazija, koja je bila primarno usmerena na izučavanje starogrčkog i latinskog jezika, uz brojne opšte predmete. Kasnije je iz redovnog gimnazijskog programa isključeno izučavanje starogrčkog jezika, dok se latinski jezik u tada, realnim gimnazijama izučavao sve četiri godine, a danas se mahom uči godinu ili dve, u zavisnosti od vrste gimnazije. Takođe, nekada je postojala i podela na ženske i muške gimnazije, a kasnije je uvedena podela na smerove, pa se danas javljaju gimnazija društveno – jezičkog i prirodno – matematičko smera, a postoji i gimnazija opšteg smera, odnosno opšta gimnazija.

VI beogradska gimnazija Beograd

Kako izgleda nastava u gimnazijama u Srbiji

Školovanje u ovakvom vidu obrazovih institucija je namenjeno učenicima koji su uzrasta 14 ili 15 godina, odnosno svim onim đacima koji uspešno završe osnovnu školu, uz izuzetak matematičke gimnazije koju odnedavno mogu upisati i đaci sedmog razreda osnovne škole.

U zavisnosti od izbora tipa gimnazije, zavisiće i predmeti koje đaci imaju, odnosno njihov obim. U većini slučajeva, prva godina gimnazije je usmerena na opšte obrazovanje, dok se kasnije učenicima dodaje niz uskospecijalizovanih predmeta.

Ukupan fond časova je najčešće 30 časova nedeljno, a pod tim se misli 5 puta nedeljno po 6 časova u trajanju od po 45 minuta. Opšti predmeti koji se izučavaju u gimnazijama su: srpski jezik i književnost, strani jezik – prvi i drugi (engleski, nemački, francuski, španski, ruski, a u pojedinim gimnazijama se izučava i italijanski i grčki, ali još uvek vrlo retko), zatim latinski jezik. Tu su, naravno i: matematika, fizika, hemija, geografija, biologija, istorija, ali i: računarstvo i informatika, psihologija, sociologija, kao i ustav i prava građana, te muzička i likovna kultura i, naravno fizičko vaspitanje.

Ukoliko je u pitanju, recimo društveno – jezički smer, onda su u redovnom programu u manjem procentu zastupljene prirodne nauke, i obratno: na prirodno – matematičkom smeru su u većem procentu prisutne prirodne nauke, dok se manje izučavaju društvene nauke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top