Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Vodič za upis u srednju školu

Vodič za upis u srednju školu

vodic-za-upis-u-srednju-skolu

Vodič za upis u srednju školu – Bodovi

Nakon polaganja male mature, stižu rezultati. U roku od nekoliko dana stižu prvo preliminarni rezultati, nakon čega dolazi period za žalbe, ukoliko postoji sumnja u broj bodova ili tome slično. Potom slede konačni rezultati, na osnovu kojih se budući srednjoškolci rangirati.

Rangiranje osmaka vrši se prema ostvarenim bodovima na osnovu uspeha tokom školovanja (u obrzir se uzima prosek ocena na kraju šestog, sedmog i osmog razreda) koje nosi 60 bodova i na osnovu bodova ostvarenih na završnom ispitu, gde se maksimalno može dobiti 40 bodova.

Osim što je promenjena dosadašnja 70 – 30 proporcija, menja se i broj bodova po pojedinačnim ispitima. Tako test iz srpskog i matematike nosi po 13, a kombinovani, umesto dosadašnjih 10 – 14 poena. Bodovanje na ovaj način primenjuje se od školske 2018/2019. godine.

Dodatne bodove učenici mogu steći svajanjem nagrada na takmičenjima, što im može doneti maksimalno 20 bodova po predmetu iz kojeg su bili na takmičenju. Bodove mogu osvojiti samo ako su bili na takmičenju u toku osmog razreda.

Kako izabrati srednju školu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top