Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Vratimo deci igru

Vratimo deci igru

vratimo-deci-igru

Deca u Srbiji izložena su nasilju i siromaštvu i često su uskraćena za zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. To su poražavajući nalazi istraživanja koje je sproveo UNICEF. Institut za psihologiju iz Beograda ustanovio je da čak 20 odsto dece ima poteškoće u emocionalnom razvoju.

Neophodno je da se hitno poboljša kvalitet brige o deci u predškolskom uzrastu. Bitno je razvijati empatiju kod dece kako bi bila sposobna da na miran način rešavaju konflikte, stiču samopouzdanje i izbegnu sklonost ka nasilju.
Rano uključivanje dece, posebno one iz društveno osetljivih grupa, u kvalitetne predškolske programe pozitivno utiče na njihov razvoj, kasniji uspeh u školi i na život njihovih porodica.

Cilj nam je da deci obezbedimo pravo na igru uz koju će zdravije rasti i izrasti u bolje ljude i odgovornije članove zajednice. Istovremeno, omogućićemo ženama suočenim s raznim socijalnim problemima da se izbore za egzistenciju.

Pravo na igru je pravo svakog deteta prema članu 31 UN Konvencije o dečijim pravima. Osim što pomaže mentalnom i fizičkom zdravlju deteta, igra ga uči da samostalno rešava probleme, razvija empatiju, veštine, maštu, nezavisnost i da se na kreativan način izbori s problemima na koje može naići u svom okruženju.

Naše edukativne igračke, lutke s karticama za pričanje priča biće alat vaspitačima i drugim stručnjacima u vrtićima i edukativnim centrima, kao i podrška roditeljima u osmišljavanju poučnih i podsticajnih igara.

Vratimo deci igru

Pomoći ćete da deca, roditelji i vaspitači dobiju igračke koje:
• Razvijaju kreativnost i emocionalnu inteligenciju
• Unapređuju programe u vrtićima, dnevnim boravcima, bolnicama
Podržaćete i dugoročno nezaposlene žene i mlade s teškoćama u razvoju, angažovane u proizvodnji igračaka i ambalaže.

Potrebno nam je 300.000 dinara, koje ćemo uložiti u:
– Organizaciju radionica za roditelje, vaspitače i edukatore
– Izradu promotivnog i edukativnog materijala
– Nabavku radnog materijala za proizvodnju edukativnih igračaka
– Pokretanje platforme za prikupljanje sredstava za dečje projekte

U realizaciju programa kluba možete da se uključite i kao partneri – možete kupiti naše igračke i donirati ih Centrima za rani razvoj, dnevnim centrima, vrtićima i drugim ustanovama i centrima za razvoj dece.

Mi smo Vega (www.vega.rs), omladinski centar osnovan 2000. godine, u cilju izgradnje kvalitetnog okruženja za razvoj dece i mladih. U okviru DIY Changemakers platforme, pokrenute 2014, osmislili smo projekat Koba Yagi Toys (kobayagi.rs), kao socijalno preduzeće u kojem žene iz ranjivih grupa proizvode igračke. To su URADI SAM igračke za uzrast od pet do 10 godina, koje podstiču kreativnost, samostalnost i empatiju. Naš tim čine mladi stručnjaci iz oblasti društvenih nauka, umetnosti i medija.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top