Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Trudnički šećer

Trudnički šećer

Trudnički šećer ili gestacijski dijabetes je poremećaj nivoa šećera u krvi karakterističan samo za period trudnoće. On se javlja kod trudnica koje pre trudnoće nisu imale problem sa povišenim šećerom, a ni posle trudnoće ga nemaju.

trudnicki-secer

 

Poremećaj nastaje usled promene metabolizma u trudnoći. Hormoni koji održavaju trudnoću menjaju metabolizam ugljenih hidrata. Karakteristično je za trudnoću da jutarnja vrednost šećera u krvi bude ispod donje granice. Istovremeno postoji rezistencija (neosetljivost) na insulin, što znači da se nivo šećera u krvi mnogo sporije spušta nego pre trudnoće.

Trudnički šećer

Za trudnički šećer karakteristično je što kod njega ne mora postojati povišen jutarnji šećer. Dijagnostikuje se tako što se uradi test opterećenja šećerom (GTT). Procedura je jednostavna. Trudnica popije rastvor 100 grama šećera razmućenog u vodi. Nakon toga, nivo šećera se meri nakon proteklog prvog, drugog i trećeg sata. Na osnovu dobijenih rezultata lekar postavlja dijagnozu. Ako se utvrdi da postoji gestacijski dijabetes, počinje se sa dijetom i posebnim kontrolama. Lekari ovaj test rade kada uoče da je beba veća nego što odgovara starosti trudnoće. Kod trudnica sa trudničkim šećerom bebe su teže od 4 kilograma, a nezrelije i osetljivije.

Bolje sprečiti, nego lečiti
Prevencija za trudnički šećer je jednostavna. Svim trudnicama se preporučuje da smanje uzimanje slatkiša, baš zbog promena metabolizma u trudnoći. Kod trudnica kod kojih je konstatovan gestacijski dijabetes terapija je striktna dijeta bez šećera. U većini slučajeva je dovoljna dijeta da bi se trudnički dijabetes držao pod kontrolom i da kod bebe nema posledica dejstva poremećenog metabolizma šećera.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top