Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » X gimnazija Mihajlo Pupin – Novi Beograd – Beograd

X gimnazija Mihajlo Pupin – Novi Beograd – Beograd

srednja-skola

X gimnazija Mihajlo Pupin – Novi Beograd – Beograd

Beograd, Novi Beograd
Antifašističke borbe 1A
011 2135 722
www.xgimnazija.edu.rs

Minimalni broj bodova potrebnih za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina… 

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

GIMNAZIJA

BGNB GB 4R03S OPŠTI TIP 224 4 GOD Srpski
BGNB GB 4R03E OPŠTI TIP – ENGLESKI JEZIK 28 4 GOD Srpsko-Engleski
BGNB GB 4R03F OPŠTI TIP – FRANCUSKI JEZIK 28 4 GOD Srpsko-Francuski

O školi

Misija naše škole, čija je specifičnost opšti smer, je da stvaramo učenike koji školu neće doživljavati izvan života, već kao instituciju koja će im pomoći da upoznaju život, ljude i sebe i koji će naučiti da prepoznaju i čuvaju prave vrednosti, duhovne i moralne. Naš učenik treba da stasa u samostalnog, sposobnog, mladog čoveka, koji je naoružan znanjem spreman za izazove savremenog društva.

Škola otvorenog uma
Vizija naše škole zasniva se, pre svega, na obezbeđivanju kvalitetnog nastavnog procesa koji podrazumeva upotrebu savremenih metoda i sredstava. Nastojimo da najviše pažnje pridajemo povezivanju sadržaja jednog predmeta sa drugim predmetima i negujemo učenje sa primerima iz svakodnevnog života.

To omogućava učenicima razvoj logičkog mišljenja, negovanje inventivnosti i sticanje funkcionalnih znanja koja će moći da upotrebe u svakodnevnom životu. Nastavnici i učenici treba da funkcionišu kao tim koji počiva na toleranciji i fleksibilnosti, a čiji je zajednički cilj postizanje što boljih rezultata.

Smeštena u središtu dobrih saobraćajnih veza, okružena parkovima i prostranim dvorištem, Škola je centar kvalitetnog sticanja znanja i afirmacije učenika kroz brojna takmičenja i vannastavne aktivnosti. Istoriju Desete gimnazije „Mihajlo Pupin“ ispisala su imena odličnih profesora, kao i učenika koji su danas veoma uspešni u svojim profesijama.

Najobuhvatniji način obrazovanja za sve svršene učenike osnovnih škola sasvim sigurno je gimnazija. Međutim, ovaj vid opšteg obrazovanja je primarno namenjen svim onim učenicima koji žele da nastave svoje školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova, bilo da su u pitanju više škole ili fakulteti.

Sam termin gimnazija, koji potiče iz starogrčkog jezika se koristi za označavanje obrazovanja mladih ljudi i u intelektualnom i u fizičkom smislu.

U našoj zemlji je nekada isključivo postojala takozvana klasična gimnazija, koja je bila primarno usmerena na izučavanje starogrčkog i latinskog jezika, uz brojne opšte predmete. Kasnije je iz redovnog gimnazijskog programa isključeno izučavanje starogrčkog jezika, dok se latinski jezik u tada, realnim gimnazijama izučavao sve četiri godine, a danas se mahom uči godinu ili dve, u zavisnosti od vrste gimnazije. Takođe, nekada je postojala i podela na ženske i muške gimnazije, a kasnije je uvedena podela na smerove, pa se danas javljaju gimnazija društveno – jezičkog i prirodno – matematičko smera, a postoji i gimnazija opšteg smera, odnosno opšta gimnazija.

Kako izgleda nastava u gimnazijama u Srbiji

Školovanje u ovakvom vidu obrazovih institucija je namenjeno učenicima koji su uzrasta 14 ili 15 godina, odnosno svim onim đacima koji uspešno završe osnovnu školu, uz izuzetak matematičke gimnazije koju odnedavno mogu upisati i đaci sedmog razreda osnovne škole.

U zavisnosti od izbora tipa gimnazije, zavisiće i predmeti koje đaci imaju, odnosno njihov obim. U većini slučajeva, prva godina gimnazije je usmerena na opšte obrazovanje, dok se kasnije učenicima dodaje niz uskospecijalizovanih predmeta.

Ukupan fond časova je najčešće 30 časova nedeljno, a pod tim se misli 5 puta nedeljno po 6 časova u trajanju od po 45 minuta. Opšti predmeti koji se izučavaju u gimnazijama su: srpski jezik i književnost, strani jezik – prvi i drugi (engleski, nemački, francuski, španski, ruski, a u pojedinim gimnazijama se izučava i italijanski i grčki, ali još uvek vrlo retko), zatim latinski jezik. Tu su, naravno i: matematika, fizika, hemija, geografija, biologija, istorija, ali i: računarstvo i informatika, psihologija, sociologija, kao i ustav i prava građana, te muzička i likovna kultura i, naravno fizičko vaspitanje.

Ukoliko je u pitanju, recimo društveno – jezički smer, onda su u redovnom programu u manjem procentu zastupljene prirodne nauke, i obratno: na prirodno – matematičkom smeru su u većem procentu prisutne prirodne nauke, dok se manje izučavaju društvene nauke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top