Naslovna » Deca » Predškolci » Zaštitite dete od opasnosti digitalnih uređaja

Zaštitite dete od opasnosti digitalnih uređaja

Zaštitite dete od opasnosti digitalnih uređaja

tab

Jedna od najvećih opasnosti koja preti deci u današnjem svetu svakako su digitalni uređaji i uopšteno mogućnost pristupanju interneta. Srećom, svaki od uređaja i načina na koji deca pristupaju internetu i sadržaju koji nije prilagođen njima moguće je kontrolisati, ali se o tome često ne zna dovoljno.

Uloga roditelja u zaštiti dece od uticaja i različitog sadržaja koji internet nudi jeste ključna – ili barem tako trebalo da bude. Sve konzole za video igre ili operativni sistemi na računaru imaju sistem roditeljskog nadzora koji omogućava roditeljima da pre svega zaštite privatnost svoje dece i utiču na to čemu će oni biti izloženi.

Alati za roditeljski nadzor mogu se primeniti na različite načine:

– Odaberite koje video igre vaše dete sme igrati i koje je prilagođeno njegovom uzrastu (prema oznakama za uzrast kom je određena igrica namenjena)

– Kontolišite i nadgledajte kupovinu preko interneta (ukoliko je to potrebno – naučite dete kako da to radi)

– Ograničite pristup internet pretraživaču koristeći filtere koji su namenjeni za to

– Kontrolišite i nadgledajte sa kim vaše dete može da stupi u kontakt, sa kim razmenjuje podatke ili sa kim se dopisuje

Vrlo je važno da za početak saznate šta vaše dete najčešće koristi i koje uređaje možete kontrolisati, a ovaj spisak će vam pomoći u tome:

Google play – roditeljska zaštita

Svaki pametni telefon koji koristi Android operativni sistem u sebi ima instaliran i Google Play – online “prodavnicu” preko kojih se mogu skidati i instalirati mnoge aplikacije. Ovo može biti vrlo interesantno vašem detetu (kao i svakom drugom), ali se upravo tu nalazi i velika opasnost. Kako biste kontrolisali šta vaše dete preuzima sa Google Play-a važno je da znate kako da postavite roditeljsku zaštitu, o čemu možete više saznati na stranici Google Play-a.

Postoje dve vrste roditeljske zaštite koje omogućava Google Play: za decu mlađu i stariju od 13 godina. Ovo podrazumeva da možete kao roditelj kontolisati koje aplikacije ili igrice vaše dete može da instalira na telefon, s tim što to ne znači da će dete biti zaštićeno od pregledavanja zabranjenog sadržaja.

(https://support.google.com/googleplay/answer/1075738?hl=en) – Google Play roditeljska zaštita

Nintendo – vodič za roditeljsku kontrolu

Nintendov vodič za roditelje se sastoji od informacija o igricama koje su prigladne za određen uzrast deteta. Način na koji su one klasifikovane usklađen je sa PEGI sistemom za ocenjivanje video igara, što podrazumeva sigurnosne postavke koje služe za zaštitu dece od neprimerenog sadržaja koje igrice imaju.

(http://www.nintendo.co.uk/Support/Parents/Parents-642522.html) Nintendo – vodič za roditelje

Roditeljske kontrole za Sony PlayStation 4

Kao i Nintendo, i Sony pruža vodič za roditelje koji žele da imaju kontrolu i nadzor nad sadržajem igrica koje igraju njihova deca. Čitav vodič se sastoji od smernica koje će vam pomoći da ograničite pristup određenim video igrama koje nisu prilagođene uzrastu vašeg deteta.

(https://www.playstation.com/en-gb/get-help/help-library/my-account/parental-controls/ps4-parental-controls/) PlayStation 4 – roditeljska kontrola

Windows 10 – postavka za celu porodicu

Microsoft je na poseban način regulisao sistem roditeljskog nadzora nad onim čemu su deca izložena, pa tako u svom operativnom sistemu Windows 10 nude različite opcije koje se mogu koristiti u ove svrhe. Čak iako ste ranije podesili sve što mislite da je potrebno, prelaženjem na novu verziju Windows operativnog sistema potrebno je da i ove opcije ažurirate. Takođe, moguće ih je podešavati i u skladu sa svim članovima porodice kako biste zajedno bili sigurni na internetu. Više o ovim podešavanjima pogledajte na sledećem linku:

(https://blogs.windows.com/windowsexperience/2017/09/18/windows-10-tip-set-family-features-windows-10-pc/) Micorsoft Windows 10 postavke za celu porodicu

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top