Naslovna » Porodica » Zašto je sport tako važan za decu?

Zašto je sport tako važan za decu?

deca-i-sport

Svako ko želi da vam uputi savete vezane za vaspitanje vašeg deteta sigurno će reći da je veoma važno da se vaše dete bavi nekim sportom. Ali – zašto je to toliko važno?

Prva asocijacija na sport u detinjstvu jeste zdrava navika i najbolji način da se dete fizički pravilno razvija. Međutim, prednosti bavljenja sportom u detinjstvu se ovde ne završavaju.

Fizička aktivnost i razvijanje

Redovno bavljenje sportom za svako dete ima pre svega benefite na fizičkom planu. Fizička aktivnost jedan je od glavnih preduslova za pravilno razvijanje koje je posebno značajno deci školskog uzrasta. Kako sve više vremena provode sedeći zbog školskih obaveza, redovni treninzi su odličan način da se nadoknadi potrebna fizička aktivnost. Ovi su u ovom periodu puni energije, a kako je to period kada se najviše razvijaju i najviše rastu – sport će im obezbediti bolje držanje, pravilniji razvoj mišića i slično.

Razvijanje socijalne inteligencije

Na bavljenje sportom, posebno u dečijem uzrastu, trebalo bi gledati i iz ugla razvijanja socijalne inteligencije. Ovo je još jedan način da se dete socijalizuje i to kroz specifično okruženje. Kako se u školi susreću sa različitom decom, gde nikoga nisu mogli da izaberu, odlazak na trening i pripadanje nekom timu i ekipi potpuno je neka druga situacija. Ovde se nalaze među decom sa kojom imaju bar to jedno zajedničko interesovanje i dele istu ljubav prema tom sportu. Ovo je odličan način da razviju društvene veštine i svoju socijalnu inteligenciju upravo kroz zajedničke aktivnosti, zajednički cilj i mnogo vremena provedenog zajedno sa decom/vršnjacima sličnih interesovanja.

Pozitivan uticaj na psihu

Sport gotovo podjednako ima pozitivan uticaj na telo, kao i na psihu. Deca koja se bave sportom lakše se oslobađaju viška energije koja je čest slučaj kod dece školskog uzrasta. Višak energije povremeno može biti razlog za razdražljivost i za neraspoloženje kod dece, zbog čega sport može doći kao “terapija”. Osim toga, bavljenje sportom može pozitivno da utiče i na razvijanje samopoštovanja i samopouzdanja, što se kasnije može pozitivno manifestovati i u svim drugim aspektima života – ne samo u sportu. Sama spoznaja sopstvenih sposobnosti i osećaj sportskog duha ojačaće ličnost deteta i pomoći mu da nastavi da gradi svoj karakter u pozitivnom svetlu.

Zdravlje za ceo život

Kada se deca u ranijem periodu života počnu baviti nekim sportom to automatski utiče na njihov fizički, ali kako smo zaključili – i na psihički razvoj. Zdrave navike koje su se stekle na vreme u toku života ostaju tu zauvek, što znači da će deca koja su se sportom bavila u školskom uzrastu češće imati naviku da se sportom bave i kasnije (a ovde ne pričamo o profesionalnim sportistima). Sve to značajno utiče na generalno zdravlje u kasnijem periodu života i poznoj starosti.

Još sličnik tekstova možete pročitati OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top