Naslovna » Kultura » Knjige » Zašto skačem – Laguna

Zašto skačem – Laguna

zasto-skacem-laguna

 

 

 

 

Zašto skačem

Autor: Noaki Higašida

Predstavljanje knjige „Zašto skačem“ u sredu, 1. aprila
Sasvim sigurno do sada niste čitali ovakvu knjigu. Napisao ju je Noaki Higašida, pametan, samosvestan i veoma šarmantan trinaestogodišnji autistični dečak. Ovo su jedinstveni memoari koji nam pokazuju kako autističan um misli, oseća, posmatra i reaguje na način koji malo ko od nas može da zamisli. Knjiga nam daje dokaz da se zatvoren u tom naizgled bespomoćnom autističnom telu nalazi um isto tako radoznao, pronicljiv i složen kao bilo čiji. U ovaj čarobni svet uvodi nas poznati svetski pisac Dejvid Mičel, kome je ova knjiga poboljšala život i pomogla da prebrodi krizu sa svojim autističnim sinom.

O knjizi „Zašto skačem“, a povodom Svetskog dana osoba sa autizmom koji se obeležava 2. aprila pod sloganom „Autizam. Stop diskriminaciji“, razgovaraćemo u sredu, 1. aprila od 14 sati u Delfi Caféu u SKC-u. Učestvuju: Vesna Petrović, predsednica Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, Natalija Lazić, potpredsednica Saveza druženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, Snežana Babović Dimitrijević, defektološkinja, i Ljubica Arsić, književnica.

Autor knjige „Zašto skačem“ Naoki Higašida rođen je 1992. godine. Autistično ponašanje mu je dijagnostikovano 1998. Pohađao je škole za decu sa posebnim potrebama. Srednjoškolsku diplomu je stekao 2011. Objavljeno mu je više eseja i literarnih radova koji su nagrađeni. Ima svoj blog i rado govori o problemima sa kojima se susreću autistični ljudi. Živi u Kimicuu, u Japanu.

„Kad sam bio mali, nisam ni znao da sam dete sa posebnim potrebama. Kako sam saznao? Tako što su mi drugi govorili da se razlikujem od svih ostalih i da je to problem. Sasvim tačno. Bilo mi je vrlo teško da se ponašam kao normalna osoba, pa čak ni sada još ne mogu da vodim pravi razgovor. Ne predstavlja mi teškoću da naglas čitam knjige i pevam, ali čim pokušam da s nekim razgovaram, reči naprosto nestanu.“

Ova knjiga je čarobna i čista kao „Mali princ“ i dirnuće vas duboko. Naučiće vas da gledate pažljivije ljude oko sebe, sa više razumevanja i ljubavi.

Izdavač: Laguna

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top