Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Zašto studirati u Švedskoj?

Zašto studirati u Švedskoj?

zasto-studirati-u-svedskoj

Poznato je da je Švedska jedna od najrazvijenijih država u Evropi, barem kada govorimo o životnom standardu njenih stanovnika. Osim toga, ova zemlja puno ulaže u obrazovanje i na taj način uvek radi na poboljšanju uslova za život svima koji tamo žive.

Iako je klima u ovoj zemlji izrazito hladna, atmosfera koja vlada u gradovima svakako je prijatna. Priroda ove severne zemlje je neobično lepa, a arhitektura i uređenje naseljenih mesta je na visokom nivou, što doprinosi celokupnom pozitivnom utisku svima koji barem na kratko posete Švedsku.

Studije u Švedskoj

Visok nivo stručnosti i kontinuirano usavršavanje obrazovnog sistema u ovoj zemlji utiču na sve veću zainteresovanost za upis  na fakultete u Švedskoj. Sve je više stranih studenata koji su uvedeli prednosti studiranja u ovoj zemlji, koja pored širokog i stručnog znanja pruža i velike šanse za daljim usavršavanjem, ali i zaposlenjem. U Švedskoj studiraju mladi iz više od 100 zemalja sveta, a kako je engleski jezik veoma rasprostranjen u celoj zemlji i govore ga gotovo svi stanovnici ove zemlje veoma je lako uklopiti se u društvo i obavljati svakodnevne životne aktivnosti.

Nastava na fakultetima u Švedskoj se uglavnom odvija u manjim grupama, bez obzira na veliki broj studenata, pa se na ovaj način neguje i individualno mišljenje svakog pojedinca, ali i lakše prenosi znanje sa profesora na studente. Studije se mogu pohađati i na engleskom i na švedskom, a kako je engleski u širokoj upotrebi – ne morate previše o tome brinuti, pogotovo ako imate položen IELTS test koji je neophodan za studiranje u inostranstvu. Ukoliko ipak želite da studirate na švedskom, mnogi fakulteti će vam obezbediti dvosemestralnu nastavu švedskog jezika kako biste se usavršili.

Upis na fakultete

Proces prijavljivanja na fakultete u Švedskoj počinje preko prijave na sajtu University Admissions in Sweden (https://www.universityadmissions.se/en/All-you-need-to-know1/Studying-in-Sweden/Welcome-to-Universityadmissionsse/) gde svaki student pravi svoj profil preko kog će se dalje informisati o studijskim programima i uslovima prijavljivanja, a ovo je mesto i na kom se mogu saznati konačni rezultati apliciranja za upis. Troškovi prijavljivanja za upis iznose 100 evra.

Kada napravite svoj profil na ovom sajtu, potrebno je da odaberete listu željenih studijskih programa, odnosno studijskih programa za koje ste zainteresovani, a zatim ćete dobiti informacije o tome šta je potrebno da pripremite od dokumenata za upis. Redovnom proferom svog profila možete ostati u toku sa svim novostima vezanim za studije koje ste odabrali i koje želite da upišete.

Školarina i stipendije

Prosečna cena godine studija u Švedskoj iznosi 9.700 evra ukoliko se na studije iz oblasti jezika, prava i društvenih nauka upisuje inostrani student koji nije iz države članice EU, dok je za programe prirodnih nauka cena po godini oko 15.000 evra. Još skuplja je školarina za studije medicine i umetnosti.

Srećom, Švedska nudi mnoge programe stipendiranja stranih studenata, od kojih se neke stipendije dodeljuju čak i od strane fakulteta. Više o konkursima za dodelu stipendija možete pronaći na ovom sajtu. (http://www.scholars4dev.com/category/country/europe-scholarships/sweden/)

Doktorske studije u Švedskoj imaju potpuno drugačiji status nego niži stepeni studije. Upravo zato su doktorske studije u potpunosti besplatne u ovoj državi, a organizovane su kao petogodišnji rad u određenoj oblasti nakon čega dobijate zvanje doktora.

S obzirom na to da je u Švedskoj visok životni standard, što znači i da su troškovi svakodnevnog života visoki (posebno u većim gradovima), studentima ponekad nije dovoljna stipendija kako bi mogli da pokriju sve troškove. Kako je nastava na fakultetima organizovana u skladu sa potrebama studenata, tako je studentima omogućeno da imaju dovoljno vremena da pored studiranja i rade. Zahvaljujući rasprostranjenosti engleskog jezika u celoj zemlji mnogo je lakše naći posao nego u nekim drugim državama gde mnogo manje ljudi govori ovaj jezik.

Univerziteti u Švedskoj

U Švedskoj se nalazi ukupno 51 univerzitet i univerzitetski koledž. Na svakom od univerziteta nalazi se veliki broj opcija za studiranje – od studijskih programa do različitih samostalnih kurseva zahvaljujući kojima se studenti mogu dodatno usavršavati. Polaganje ispita se u 95% slučajeva održava pismeno, a svaki student ima pravo da ispit polaže sve dok ga ne položi, bez obzira na to koliko puta će mu biti potrebno.

Univerzitet u Stokholmu (https://www.su.se/english/) postoji od 1878. godine od kada neprestano radi na usavršavanju svih uslova za studente. Poseban je i poznat po savremenom pristupu predavanjima, kao i modernoj infrastrukturi i multikulturalnom okruženju. Na svetskom nivou ovaj univerzitet se ubraja u prvih 100, a prima više od 70.000 studenata.

Sastoji se od fakulteta na kojima se mogu izučavati različite nauke: biologija, hemija, ekologija, matematika, fizika, filozofija, psihologija, sociologija, pravo, političke nauke, različiti jezici i medijske studije. Prednost ovog univerziteta je svakako činjenica da se nalazi u glavnom gradu Švedske.

Univerzitet u Malmeu (https://www.mah.se/english/) neguje kritičko mišljenje kod svakog studenta, kao i ostali univerzitet u Švedskoj, po čemu se u velikoj meri obrazovni sistem ove zemlje razlikuje od drugih. Diskusije i individualne aktivnosti na predavanjima i vežbama sastavni su deo studiranja u Švedskoj. U Malmeu se nalaze sledeći fakulteti: Medicinski, Fakultet društvenih nauka, Fakultet obrazovanja, Stomatološki i Tehnološki fakultet.

Lista svih fakulteta u Švedskoj nalaze se na sajtu Study in Europe. (https://www.studyineurope.eu/study-in-sweden/higher-education-institutions#courses-catalogs–sweden/?view_133_page=2)

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top