Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Odaberi studije u Italiji

Odaberi studije u Italiji

studije-u-italiji

Za mnoge je Italija jedna od najlepših zemalja sveta. Sva svojom istorijom, kulturom i prirodom mami turiste iz svih krajeva, dok je za neke ovo pre svega odlična destinacija za školovanje i usavršavanje. Brojni prestižni fakulteti i univerziteti koji se nalaze u Italiji nude vrhunsko obrazovanje, kao i diplomu koja je priznata u celom svetu.

Upis, školarine i stipendije na fakultetima u Italiji

Upis na fakultete u Italiji, kao i na mnoge druge fakultete širom Evrope, podrazumeva predavanje određene dokumentacije. U ovom slučaju, svi papiri moraju biti prevedeni na italijanski jezik i overeni Haškim pečatom. Overa sve potrebne dokumentacije za upis na fakultete u Italiji obavlja se u sudu opštine koja je izdala dokument.

Sve nedoumice vezane za studije u Italiji možete razrešiti posetom Italijanskog kulturnog centra u Beogradu, gde možete saznati sve što vam je potrebno, ali i podneti zahtev za upis na fakultet i studijski program koji ste odabrali. Osim zahteva za upis, prevedene i overene maturske diplome ili potvrde o pohađanju završnog razreda srednje škole, za početak studija u Italiji biće vam potrebna i studentska viza. Za studentsku vizu aplicira se u Ambasadi Italije u Beogradu, a potrebna dokumentacija je sledeća:

Formular

Jedna fotografija

Važeći pasoš koji ne ističe barem 3 meseca nakon isteka vize

Dokaz o raspolaganju finansijskim sredstvima na svom bankovnom računu (minimum 350 evra za svaki mesec studija u Italiji, odnosno oko 4.000 evra)

Dokaz o smeštaju u Italiji (kopija ugovora o zakupu stana ili sobe)

Više informacija o dokumentaciji za strane studente u Italiji možete pronaći OVDE

Školarine u Italiji nisu fiksne, što je dobra vest posebno za studente koji dolaze iz Srbije. Visina školarine različita je za svakog studenta i računa se po modelu ISEE na osnovu finansijske i imovinske situacije roditelja- Na osnovu ovog modela, godina studija u Italiji može koštati između 1.000 i 3.000 evra.

Još jedna dobra vest za strane studente je i ta što postoje odlični programi stipendiranja za koje se mogu prijaviti i studenti iz Srbije. S obzirom na to da je život u Italiji ipak skup za naše standarde, studenti mogu računati na stipendije i do 4.500 evra. Za stipendije je potrebno konkurisati pre upisa, što je uglavnom u avgustu mesecu, a studenti kojima se odobri stipendija moraju platiti 130 evra regionalnu taksu.

Rezultat konkursa za stipendije može biti različit:

1) Ako student dobije punu stipendiju, on je u kategoriji IDONEI BENEFICIARI i može računati na 4.500 evra koje će mu biti isplaćene u dve rate;

2) Postoji šansa i da student ispuni sve uslove (finansijska situacija i prethodni uspeh u obrazovanju), ali da ipak ne dobije stipendiju jer postoji organičen broj stipendija koje fond dodeljuje. Za utehu – studenti koji se nalaze u statusu IDONEI MA NON BENEFICARI imaće pravo na jeftine obroke u studentskoj menzi;

3) Oni koji nisu ispunili uslove za stipendiju dobiće odgovor – NON IDONEI;

Univerziteti u Italiji

Univerzitet u Bolonji svakako je najpoznatiji i najpriznatiji od svih koji se nalaze na teritoriji ove države. Poznat je, osim po odličnom profesorskom kadru i sjajnim studijskim programima, i po čuvenoj Bolonjskoj deklaraciji po kojoj se vodi većina fakulteta u Evropi.

Sastoji se od 11 fakulteta na kojima se nalaze brojni studijki programi iz različitih oblasti. Za one koji nisu spremni da studije slušaju na italijanskom jeziku postoje i programi na kojima se nastava održava na engleskom jeziku, a pored njih se na sajtu fakulteta nalazi britanska zastavica. Jedna godina na ovim studijskim programima košta 1.800 evra. Više o Univerzitetu u Bolonji možete pročitati OVDE

Univerzitet u Veneciji Ca’ Foscari sastoji se od 16 studijskih programa za osnovne studije, među kojima se samo 3 mogu slušati na engleskom jeziku, a to su programi iz oblasti ekonomija, menadžment i specijalni internacionalni program filozofije i ekonomije. Ukoliko se odlučujete za master studije na ovom univerzitetu imaćete veći izbor programa na engleskom i to iz oblasti bankarstvo, ekonomija, marketing, IT, jezici, hemija, ekologija. Godina studija na Univerzitetu u Veneciji košta uglavnom 2.200 evra, što se može umanjiti ukoliko na vreme konkurišete i dobijete sniženje na osnovu svoje finansijske situacije.

Univerzitet u Trstu je posebno popularan među studentima sa teritorije bivše Jugoslavije. Osim što je blizu, ovaj univerzitet je često izbor studenata iz Srbije zbog izuzetno niske cene školarina koje iznose 400 evra. Međutim, problem može nastati zbog nešto slabijeg izbora studijskih programa koji se mogu pratiti na engleskom jeziku. Na Univerzitetu u Trstu možete upisati osnovne studije iz oblasti fizike, inženjerstva i neuronauke.

Univerzitet u Rimu La Sapienza  je definitivno najveći univerzitet u Italiji, što je i logično pošto se nalazi u glavnom i najvećem gradu. Za studiranje na ovom univerzitetu neophodno je da znate italijanski jezik, što je ujedno i jedan od glavnih uslova za upis. Svoje znanje italijanskog jezika dokazujete slanjem sertifikata o položenom CELI testu italijanskog jezika.

Ukoliko ipak želite da studirate na engleskom jeziku na Univerzitetu u Rimu onda se morate odlučiti za jedan od dva studijska programa na osnovnim studijama – bioinformatika ili nega bolesnika. Na master studijama u ovom slučaju imate nešto veći izbor koji mora pasti na jednu od ovih oblasti – ekonomija, IT, arhitektura, biologija, sve vrste inženjeringa uključujući i robotiku, umetnost mode.

S obzirom na to da je u pitanju najveći univerzitet u Italiji, veoma popularan i tražen, školarine su u skladu sa tim, te iznose između 1.600 i 2.800 evra. Za upis je potrebno prethodno položiti prijemni ispit (u septembru mesecu) koji su, po statistici do sada, studenti iz Srbije uglavnom lako polagali.

Nije Univerzitet La Sapienza jedini u Rimu. Ovde se nalazi i privatni američki univerzitet John Cabot gde se školarine kreću od 17.000 do čak 25.000 evra za jednu godinu studija. Srećom – u ovu cenu su uračunati i smeštaj i hrana za studenta.

Univerzitet u Padovi  star je 800 godina, što ga čini jednim od najstariji univerziteta na svetu. Ovde je studirao i čuveni naučnik Galileo Galilej, kao i mnogi drugi naučnici. Za studente koji sada žele da upišu osnovne studije na ovom univerzitetu mogu računati samo na jedan studijski program na engleskom jeziku i to psihologiju, dok je za master izbor nešto veći, pa postoji 10 programa na kojima su predavanja i literatura na engleskom jeziku. Školarina za studente iz Srbije iznosi oko 1.500 evra za jednu godinu.

Među studentima iz Italije kruži glas da je Univerzitet u Firenci  najbolji za studiranje. Ovde je upisano oko 60.000 studenata koji pohađaju najrazličitije studijske programe iz oblasti prirodnih i društvenih nauka i informacionih tehnologija. Univerzitet u Firenci je poznat po tome što je jedan od njegovih osnivača Đovani Bokačo, jedan od najznačajnijih pisaca iz doba humanizma u Italiji.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top