Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Sve prednosti studiranja u Nemačkoj

Sve prednosti studiranja u Nemačkoj

studiranje-u-nemačkoj

Kada dođe do planiranja studija, pogotovo u inostranstvu, uglavnom se prvo gledaju uslovi u toj zemlji za strane studente. Pored odgovarajućih studijskih programa, izbor će pasti i na zemlju u kojoj studije mogu biti besplatne ili postoji mogućnost za stipendiranje koje će finansijski olakšati period studiranja i usavršavanja. Upravo zato je sve veći broj srpskih studenata u Nemačkoj koja im pruža odlične uslove za studiranje.

Univerziteti i fakulteti u Nemačkoj

U Nemačkoj se nalazi više od 300 visokoškolskih ustanova na kojima se nalazi veliki broj studijskih programa. Zbog kvaliteta i uslova – mnogi fakulteti u Nemačkoj nalaze se na listi najprestižnijih i najboljih fakulteta u svetu. Diplome koje se stiču na fakultetima u ovoj zemlji priznate su širom sveta, a iskustvo studiranja u Nemačkoj još jedan je od razloga zbog kojih bi trebalo da odabete ovu zemlju za svoje usavršavanje.

Visokoškolske ustanove u Nemačkoj se dele na privatne i državne, kao i kod nas, ali i na Univerzitete, stručne škole, umetničke i muzičke više škole i privatne i teološke više škole. Univerziteta ima više od 100, među kojima je većina usmerena na prirodne nauke. Stručne škole su zadužene za pružanje praktičnog znanja svojim studentima, dok se za umetničke i muzičke više škole odlučuju oni koji žele da se usavršavaju u oblastima slikarstva, modnog i industrijskog dizajna, pevanja, grafike i instrumentalne muzike. Postoje i drugi smerovi u umetničkim višim školama koje obrazuju buduće režisere, kamermane, filmske i televizijske stručnjake.

Lista svih univerziteta u Nemačkoj nalazi se OVDE.

Među više od 100 univerziteta, koliko ih se nalazi na teritoriji Nemačke, nalaze brojni koji imaju status elitnih univerziteta i oni su smešteni u Karlsruhu, Hajdelbergu, Frajburgu, Getingenu, Ahenu, Bremenu, Kelnu, Tibingenu, Minhenu, Drezdenu i Berlinu. Za upis na ove univerzitete potrebno je mnogo više od sreće i velike želje da se studira baš tamo, ali kada ih završite – sigurno je da ćete biti svrstani u najbolje svetske stručnjake u oblasti koju ste upisali.

Kada govorimo o uslovima za studiranje i stručnosti nastavnog kadra, ovo su najbolji fakulteti u Nemačkoj:

TU München (Tehnički univerzitet u Minhenu)

Univerzitet u Hajdelbergu

Slobodni univerzitet u Berlinu

Ludvig – Maximilijan univerzitet u Minhenu

Albert – Ludvig univerzitet u Frajburgu

Humbolt univerzitet u Berlinu

Eberhart – Karls univerzitet u Tibingenu

Univerzitet u Ahenu

Tehnološki univerzitet u Karlsrueu

Georg – Avgust univerzitet u Getingenu

Univerzitet u Manhajmu

Univerzitet u Kelnu

Univerzitet u Minsteru

Univerzitet u Frankfurtu

Univerzitet u Bonu

Elitni status su univerziteti počeli da dobijaju na osnovu konkursa koji se raspisuje od 2006. godine, a gde se predstavljaju programi i planovi fakulteta, na osnovu kojih se i dobija ovaj status. Među elitnim univerzitetima u Nemačkoj, koji se zbog toga i finansiraju od strane države, nalaze se sledeći:

Univerzitet u Karlsruhu

Tehnički Univerzitet u Minhenu

Univerzitet u Hajdelbergu

Univerzitet u Frajburgu

Univerzitet u Getingenu

Univerzitet u Ahenu

Univerzitet u Bremenu

Univerzitet u Kelnu

Univerzitetu u Tibingenu

Tehnički Univerzitetu u Drezdenu

Humbolt Univerzitet u Berlinu

Studiranje u Nemačkoj

Za početak, studije u Nemačkoj se održavaju u većini slučajeva na nemačkom jeziku, ali čak i ako odaberete neki od malobrojnih studijskih programa koji se slušaju na engleskom, neophodno je znanje nemačkog zbog svih ostalih aktivnosti i obaveza koje možete imati tokom studija u ovoj zemlji. Programi koji se održavaju na engleskom jeziku uglavnom predstavljaju neki od internacionalnih programa, a oni su veoma retki na nivou osnovnih studija. Znanje nemačkog jezika, odnosno nivo koji je potreban da biste mogli da studirate na tom jeziku, potvrđuje se sertifikatom i prethodno položenim DSH testom koji se polaže na svim fakultetima u Nemačkoj. Možete polagati i Test Daf Test Deutsch als Fremdsprache u nekoj od škola stranih jezika u svojoj zemlji, ali samo u onoj školi koja ima inostranu licencu. Budući studenti na nekom od nemačkih fakulteta koji su tokom srednje škole učili nemački i poseduju znanje na C2 nivou (koje se dokazuje svedočanstvima i ocenama iz srednje škole) ne moraju polagati nikakve testove kojima će dokumentovati ovo svoje znanje.

Upis na fakultete u Nemačkoj

S obzirom na to da naša zemlja nije deo Evropske Unije, studenti iz Srbije koji žele da upišu osnovne studije u Nemačkoj moraju da prilože dokaz o položenoj maturi, odnosno diplomu od završenoj srednjoj školi kako bi mogli da konkurišu za upis. Postoji mogućnost da diploma neće biti priznata po nemačkim standardima, odnosno standardima određenog fakulteta, pa nećete sa tim moći da konkurišete za upis. U tom slučaju potrebno je da posetite Studienkolleg – javnu ustanovu u Nemačkoj gde ćete pohađati određene kurseve i sve što je potrebno kako biste ispunili sve uslove za upis na osnovne studije – za šta će vam biti potrebna cela (pripremna) godina. Više o pripremnim kursevima i polaganju prijemnog ispita za upis na fakultete u Nemačkoj možete pročitati OVDE.

Potrebna dokumentacija za upis:

Popunjen formular za upis

Overena fotokopija diplome srednje škole

Prevod diplome

Fotografija

Biografija

Ako ste već položili prijemni i studirali, morate dostaviti potvrdu o položenom prijemnom ispitu, upisu na fakultet i prevode.

Potvrdu o znanju nemačkog jezika (nivo B2)

Za upis na fakultete u Nemačkoj postoje dva upisna roka – zimski i letnji. Letnji semestar počinje 1. aprila, a zimski 1. oktobra, dok se prijave primaju do 15. januara, odnosno do 15. jula za zimski semestar.

Boravak studenata iz Srbije u Nemačkoj tokom studija mora biti pokriven studentskom vizom:

1) Postoji viza koja se daje studentima za posećivanje Sprachkursvisum kursa iz nemačkog jezika, odnosno za pripremnu godinu pre upisivanja fakulteta

2) Tromesečna viza za prijavljivanje na Studienbewerbervisum fakultet, koja se nakon upis na fakultet jednostavno zameni vizom za studiranje

3) Viza za studiranje važi godinu dana i dobijaju je studenti koji su se upisali na neki od fakulteta u Nemačkoj

Pre nego što konkurišete za studentsku vizu u Ambasadi Nemačke u Beogradu, potrebno je da pripremite sledeća dokumenta:

Važeći pasoš

Fotografiju

Diplomu srednje škole i prevod

Potvrdu o položenom prijemnom ispitu i ispitima na fakultetu i prevode, ukoliko ste već studirali

Dokaz da posedujete dovoljno finansijskih sredstava za studiranje u Nemačkoj narednih godinu dana

Stipendije za studiranje u Nemačkoj

Osnovne studije u Nemačkoj su besplatne, naravno na državnim fakultetima. Međutim, postoje određeni troškovi, među kojima je studentska taksa koja iznosi 200-350 evra (u zavisnosti od fakulteta na kom se studira) koja pokriva troškove javnog prevoza i prijavu ispita.

Kada govorimo o master studentima – za njih su obezbeđeni mnogi programi stipendiranja. Za studente koji se odluče da se usavršavaju u oblasti ekonomskih, tehničkih, prirodnih nauka ili turizma u Kelnu i Ahenu – mogu konkurisati za stipendiju koju dodeljuje Mummert fondacija, a koja iznosi 900 evra na mesečnom nivou i plaćenu školarinu.

Studenti koji dolaze iz Srbije mogu računati na dobijanje stipendije preko ERASMUS programa mobilnosti studenata, kao i na stipendiju za koju mogu konkurisati u Fondaciji Zoran Đinđić. Pored toga, tu je i DAAD stipendija za postdiplomske i doktorske studije. Lista aktuelnih DAAD stipendija za studiranje u Nemačkoj nalazi se OVDE.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top