Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Sve prednosti studiranja u Finskoj

Sve prednosti studiranja u Finskoj

 

sve-prednosti-studiranja-u-finskoj

Obrazovni sistem u Finskoj je po mnogim merilima najrazvijeniji na svetu. Mnogi stručnjaci u oblasti obrazovanja potvrdili su da sistem po kom funkcioniše školovanje u ovoj evropskoj zemlji donosi veoma dobre rezultate. Nije ni čudo što se onda mnogi mladi ljudi odlučuju da studiraju i usavršavaju se upravo u Finskoj!

Dobra reputacija po kojoj su poznati fakulteti u Finskoj nije nastala tek tako. Kvalitet i profesionalnost predavača i organizacija studijskih programa ogleda se u stručnosti studenata nakon školovanja. Finski obrazovni sistem se svakako bazira na pružanju obimnog praktičnog i teorijskih znanja svim oblastima koje se mogu studirati u ovoj zemlji, a kod studenata se inicira analitičko i sistematičko razmišljanje kako bi nakon studija postali pravi stručnjaci u svojoj oblasti.

Studiranje u Finskoj

U Finskoj postoje dva nivoa visokoškolskih ustanova – univerziteti i politehničke visoke škole koje predstavljaju univerzitete primenjenih nauka (Universities of Applied Sciences). Bez obzira na to za koju ste oblast zainteresovani, svi detalji o studiranju u Finskoj dostupni su vam na sajtu Study in Finland (http://www.studyinfinland.fi/).

Aplikacija za upis na fakultete u Finskoj se plaća 100 evra. Prilikom konkurisanja za upis potrebno je ispuniti prijavu koja mora sadržati četiri studijska programa za koja ste zainteresovani, nakon čega ćete biti pozvani da polažete prijemni ispit tamo gde je vaša prijava odobrena od strane administracije fakulteta.

Za upis je od dokumenata potrebno:

– diploma i svedočanstva iz srednje škole na engleskom jeziku (overeno kod sudskog tumača)

– kopija pasoša

– fotografija

– sertifikat o položenom engleskom jeziku IELTS ne stariji od godinu dana

– dokaz o položenom prijemnom ispitu na fakultetu za koji ste aplicirali

S obzirom na to da je potrebna i boravišna dozvola u Finskoj, ona se dobija od strane Ambasade Finske u Beogradu, a uslov je da imate potvrdu da na bankovnom računu posedujete barem 7.000 evra.

Školarine i stipendije

Jedna od najboljih vesti je upravo sledeća – studiranje u Finskoj je besplatno! Ovo je zaista retkost da se u nekoj ovako razvijenoj državi sveta može studirati o trošku države. Ovo, dakle, sa sobom povlači i činjenicu da ne postoje stipendije za studente, sem za one koji upišu doktorske studije.

Životni standard u Finskoj je na veoma visokom nivou, što podrazumeva i visoke troškove života. Na mesečnom nivou potrebno je oko 1.000 evra za sve najosnovnije potrebštine, dok najskromniji privatni smeštaj može koštati između 500 i 1.000 evra po osobi. Upravo je zato za studente najbolja varijanta život u studnetskom domu koji mesečno košta 230 evra.

Kako ne postoje stipendije kojima bi studenti pokrili troškove života u Finskoj, uglavnom se zarada stiče kroz neke sezonske ili honorarne poslove. Sve ovo je dozvoljeno, ali ukoliko profesori primete da student zapostavlja svoje obaveze na fakultetu zbog posla koji radi – sigurno će imati neke posledice u vidu kazni ili nekih sankcija.

Univerziteti u Finskoj

Univerzitet u Helsinkiju jedan je od najstarijih i najpopularnijih univerziteta u Finskoj. Sastoji se od 11 istraživačkih instituta i 11 fakulteta gde se izučavaju različite oblasti: teologija, medicina, umetnost, veterina, prava, ekologija, farmacija, psihologija, ali i društvene i prirodne nauke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top