Naslovna » Obrazovanje » Studiranje u inostranstvu » Zašto bi trebalo da odete na studije u Kinu

Zašto bi trebalo da odete na studije u Kinu

studije-u-kini

Mladi ljudi željni znanja i usavršavanja neretko se odlučuju za studije u inostranstvu. Pored veoma popularnih i lako dostupnih univerziteta širom Evrope, njima se nude i mnogi drugi, svetski priznati univerziteti. Među njima nalaze se i fakulteti u Kini.

Zašto bi trebalo posetiti ovu daleku zemlju i studirati tamo?

Razlog za studiranje u određenoj zemlji najčešće je stručni nastavni kadar koji će studentima pružiti znanje na željenom nivou, ali pored toga gleda se i na mogućnosti koje pruža određeni grad ili zemlja u inostranstvu u koju idemo zbog školovanja. Bez obzira na to šta smatrate važnijim – mogućnosti za dobar život i posao ili najviši stepen stručnosti profesora – Kina bi u svakom slučaju mogla biti vaš izbor!

Nije nepoznato da je Kina jedna od najrazvijenijih država u svetu po mnogim parametrima. Osim toga, napredak tehnologije i osavremenjavanje ove zemlje proporcionalno je njenoj dugoj i bogatoj istoriji i tradiciji koja se neguje u narodu. Zahvaljujući dobro razvijenom železničkom saobraćaju veoma brzo možete obići sve delove ove najmnogoljudnije zemlje na svetu i posetiti kako hladni sever, tako i tropski jug države, upoznati se sa jedinstvenim karakteristikama svake provincije i svakog grada.

Studiranje u Kini

Kina može biti veoma povoljna za studiranje za razliku od mnogih drugih država van evropskog kontinenta, kao što su Sjedinjene Američke Države, Australija, Japan. Osim što školarina za sve stepene studija nije visoka, veoma se povoljno može i živeti u pojedinim gradovima. Olakšavajuća okolnost je i to što je moguće pronaći posao, pogotovo kao predavač engleskog jezika – što je u ovoj državi veoma dobro plaćen posao, i na taj način sebi olakšati finansiranje života u ovoj zemlji.

Zahvaljujući dobrim međunarodnim odnosima koje Kina ima sa mnogim zemljama sveta, diplome koje se steknu na fakultetima u ovoj zemlji svuda su priznate, a ovde pogotovo govorimo o diplomama stečenim na medicinskim fakultetima, na fakultetima iz oblasti ekonomije i finansija, ali i inžinjeringa i drugih nauka. Svakako, najpriznatiji i najpoznatiji univerzitet u Kini, koji ujedno predstavlja i univerzitetski centar ove zemlje je onaj koji se nalazi u Pekingu, a osnovan je davne 1898. godine.

Posle Univerziteta u Pekingu, na rang listi najboljih univerziteta u Kini sledeći je Tsinghua, gde je na studijama arhitekture i inžinjeringa više od 50 odsto studenata iz neke strane države, dok treće mesto zauzima Univerzitet Fudan u Šangaju, koji je poznat po kvalitetnim studijama jezika, prirodnih i političkih nauka i slično. Studenti iz drugih zemalja često upisuju i univerzitete Jiao Tong i Tongji koji su takođe na dobrom glasu.

Jedan od najvećih univerziteta u Kini je Univerzitet Shandong, dok je najbolja filmska akademija smeštena u Hong Kongu. Ostatak liste najboljih univerziteta u Kini popunjavaju sledeći univerziteti: Zheijang , Nanjing , Wuhan , Sun Yat-Sen, Harbin institut za tehnologiju. Bez obzira na to za šta ste zainteresovani, na jednom od 600 fakulteta u Kini, gde se nalaze akreditovani studijski programi za inostrane studente sigurno možete naći smer koji vam se dopada i koji će vam otvoriti put za dalje usavršavanje.

Više informacija i najlakšu pretragu svih fakulteta i studijskih programa na univerzitetima u Kini možete pronaći na sajtu CUCAS. (http://www.cucas.edu.cn/)

Kako se prijaviti za studije u Kini?

Za početak, vrlo je važno poznavanje jezika, ali ukoliko ne znate kineski, nemojte očajavati, potrebno je samo da pronađete studijske programe čija se nastava održava na engleskom i za te programe i konkurišete. Ovakav način studiranja – na engleskom jeziku – odavno je sasvim normalna stvar na univerzitetima širom sveta, pa tako i u Kini. Od ostalih okvirnih uslova na fakultetima u Kini postavljene su i starosne granice, pa je tako potrebno da imate do 30 godina ukoliko želite da upišete osnovne studije, dok je starosna granica za master i doktorske 40.

Apliciranje za upis na fakultete u Kini uglavnom se vrši putem sajta fakulteta ili preko sajta CUCAS na kom se nalaze sve potrebne informacije. Kako biste sebi povećali šansu za upis – preporučuje se da konkurišete za upis na tri fakulteta sa sličnim programima i tako lakše sebi obezbedite mesto. Takođe, za upis na studije koje se održavaju na engleskom jeziku potrebno je da imate položen IETLS ili TOEFL, čime garantujete znanje engleskog jezika na zadovoljavajućem nivou koji je potreban da biste mogli neometano da pratite nastavu i pripemate ispite. Ukoliko želite da slušate predavanja na kineskom jeziku potrebno je da položite HSK test, a za studijske programe iz oblasti prirodnih nauka i medicine dovoljno je i samo osnovno poznavanje ovog jezika.

Dokumentacija za konkurisanje za upis

Fotografija veličine kao za pasoš

Fotokopija pasoša

Fotokopija vize

Lična karta

Potvrda od lekara da ste zdravi

Potvrda kojom dokazujete da niste osuđivani

IELTS ili HSK sertifikat

Novac na računu

Diploma iz srednje škole ili sa studija u slučaju upisa mastera i doktorskih studija

Transkripcija ocena

Garancija od roditelja da preuzimaju odgovornost na sebe ukoliko napravite neki problem na fakultetu

Osim neophodnih dokumenata, među najvažnijim informacijama za upis na fakultete u Kini su i cena školarine koja se kreće od 3.000 do 9.000 dolara po godini na svim nivoima studija, takođe – imate 48 sati rok da se prijavite u policiju kad dođete u Kinu, dok je tok za ponošenje zahteva za studentsku vizu u PSB-u (Public Security Bureau) mesec dana od dana kada ste stigli. Studentska viza je dokumet koji nosi naziv X1 i daje se studentima koji planiraju da se u Kini, zbog studija, zadrže duže od 180 dana, dok oni koji ostaju do 180 dana apliciraju za X2 vizu. Kod nas se za obe vize aplicira u Ambasadi Kine, koja se nalazi u Beogradu, Užička 25.

Još jedan od ključnih dokumenata za početak studija u Kini jeste i prijemno pismo koje se dobija od fakulteta na koji ste primljeni. Potrebno je da obezbedite i potvrdu da primate stipendiju ili da imate dovoljno sredstava za izdržavanje u Kini, kao i potvrdu koju dobijate od lekara nakon sistematskog pregleda, kojim dokazujete da ste zdravi, odnosno da nemate neko teško ili hronično oboljenje.

Master studije u Kini

Za studente koji bi mogli da pohađaju nastavu na master studijama na kineskom jeziku u ovoj zemlji otvorene su mnoge opcije, dok na primer oni koji se ipak ne koriste ovim jezikom, već engleskim, imaju nešto uži izbor studijskih programa na ovom stepenu. Određeni fakulteti organizuju redovne kurseve kineskog jezika za strance kako bi im se olakšalo dalje školovanje i generalno život u ovoj zemlji.

S obzirom da je Kina jedna od najbrže razvijajućih zemalja sveta, među najkvalitetnijim, a samim tim i najpopularnijim studijskim programima nalaze se programi iz oblasti ekonomije, finansija, biznisa, ali i inženjeringa i kompjuterskih nauka. Svaki od master programa traje godinu, dve ili čak tri, u zavisnosti od toga šta ste izabrali.

Doktorske studije u Kini

Jedan od glavnih uslova za upisivanje doktroskih studija u Kini jeste, naravno, prethodno završene master studije. Doktorske studije traju standardno – od tri do pet godina, a realizuju se tako što odaberete mentora koji će nadgledati razvoj vaše teze i doktorskog rada kojim se bavite tokom ovog stepena studija. Naravno, profesor-mentor mora odobriti vašu tezu kako biste uopšte i mogli da počnete da se bavite svojim završnim radom.

Za upisivanje doktorskih studija potrebna su najmanje dva pisma preporuke od profesora sa master studija, kao i druga dokumenta koja su potrebna za studiranje u inostranstvu. S obzirom na to da kineska Vlada ulaže puno u istraživačke projekte u kojima mogu učestvovati svi studenti – kako domaći, tako i inostrani – upisivanje doktorskih studija u ovoj zemlji ima puno prednosti. Međutim, godina studija u Kini na ovom stepenu može koštati od 2.900 do 5.300 dolara za studije medicine, a za doktorske studije u oblasti sporta i umetnosti – od 4.000 do 8.200 dolara.

Stipendije za studiranje u Kini

Sa ciljem da se poveća broj studenata iz inostranstva, obrazovni sistem u Kini realizuje odlične programe stipendiranja. Svake godine se obezbeđuje određenom broju stranih studenata stipendija koja pokriva sve – od troškova studija, do troškova života u ovoj zemlji.

Konkurisanje za stipendije se uglavnom održava u periodu od februara do aprila meseca, u zavisnosti od toga koji stepen studija se upisuje. Potrebna dokumentacija je potpuno ista kao ona koja se priprema za upisivanje na fakultet, što olakšava proces apliciranja.

Osim stipendija koju obezbeđuje direktno Vlada Kine, postoje i stipendije koje dodeđuju Univerziteti preko svojih konkursa. Više detalja i celokupna lista stipendija koje se dodeljuju stranim studentima za studiranje u Kini nalazi se ovde. (scholarshipfellow-chinese-government.com)

Studentski život u Kini

Kina je jedna od najrazvijenijih zemalja sveta, a to podrazumeva i da je život u ovoj zemlji skuplji nego u nekim drugim državama. Među najskupljim gradovima u kojima se može studirati nalaze se Peking, Šangaj, Dalian, Tianjin, Šenžen. Za život u ovim gradovima na mesečnom nivou potrebno je izdvojiti od 700 do 1.200 dolara – i to samo za najneophodnije stvari.

Za iznajmljivanje stana stanodavac uglavnom traži minimum tri kirije unapred, kao i dva depozita, što može predstavljati zaista visoku sumu. Što je grad veći i razvijeniji – to su i troškovi kirije, ali i režija veće. Ipak, studenti koji dobijaju stipendiju uglavnom žive u studentskim kampusima i studentskim domovima koji su mnogo povoljniji.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top