Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Božić i porodica

Božić i porodica

bozic-i-porodica

Šta predstavlja Božić za porodicu, posebno za decu?
Božić je najradosniji praznik Crkve, ali i posebna svetkovina koja okuplja porodicu. Svakoj savremenoj porodici ideal harmonije i porodičnog života treba da bude upravo Sveta porodica: Novorođeni Isus Hristos, Presveta Bogorodica i Sveti Josif. To je i jedna od mnogobrojnih poruka ovog praznika. Deca mnogo vole dan Hristovog rođenja jer, pored toga što unosi toplinu u hladne zimske dane, obiluje i mnogobrojnim običajima koje ovaj blagdan nosi. Nažalost, sekularizovanost društva je i od ovog napravila tržišni marketing, ali upravo je porodica tu, kao osnovna ćelija i stožer društva, da vrati smisao ovom jedinstvenom danu.

Na koji način se proslavlja i koji su običaji?
O običajima ne bih govorio jer ćemo otići zaista veoma, veoma daleko. Koliko sela toliko i običaja, veli naš narod. Koliko god da su lepi, svi ti običaji nose opasnost da ih stavimo ispred praznika, zaboravljajući na sam smisao Božića.
Osećaj nebozemne radosti i topline srca pastira koji su se prvi poklonili Novorođenome caru, treba da bude zvezda vodilja svakoj porodici u tim danima. Naravno, tu radost treba podeliti sa celom Crkvom da bi to sve imalo i dobilo pravi i jedini smisao ovog jedinstvenog dara koji blagi Bog daruje svakoj porodici.

Protojerej stavrofor Branko Zelen
Hvala sajtu bebinizbor.com

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top