Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Da li imate napade “roditeljskog besa”?

Da li imate napade “roditeljskog besa”?

hhh

Ponekad se deca, najčešće neznajući za bolje, ponašaju krajnje nepodnošljivo, što kod roditelja može izazvati tzv. “roditeljski bes”. U ovim slučajevima roditelji bi trebalo da znaju kako da se postave da bi situacija što pre dobila drugačiji, pozitivan ton.

“Roditeljski bes” najčešće izazivaju deca u slučajevima kada prave nered po kući, kada ne obavljaju svoje obaveze, kada ne poslušaju savet roditelja, kada se svađaju sa ukućanima ili viču na roditelje, kada se ponašaju neodgovorno ili nezainteresovano. Sve ovo može se desiti i u toku jednog dana – kada roditelje preplavljuje bes.

Kako se ponašati u toku napada “roditeljskog besa”?

Za početak, svaki roditelj bi trebalo da zna da deca ništa ne rade kako bi vam naudila, barem ne namerno. Njihovi postupci mogu biti rezultat niza različitih uzroka, a na vama je da im pomognete da nauče kako da se takve situacije ne ponavljaju. Jednostavno – potrebno je da nastavite i u tim situacijama da budete roditelj i da primenite neke obrasce ponašanja koji će od njih, čak i nakon takve epizode, napraviti bolje ljude u budućnosti.

Kada dođe do napada besa, nemojte zaboraviti da je potrebno da ga iskontrolišete jer bes brzo raste i vremenom ga je sve teže ublažiti. Obratite pažnju na disanje, dajte sebi vremena da se smirite pre nego što odreagujete, kako ne biste napravili neku grešku zbog koje će vam kasnije biti žao.

Bes bi trebalo da usmerite na ponašanje, a ne na osobu i to je način da ga se što pre rešite. Razgovarajte sa detetom koje vas je naljutilo i budite precizni u objašnjavanju šta je to što vam smeta u njegovom/njenom ponašanju.

Batine nikada nisu rešenje, pa čak ni u situacijama kada vas dete u potpunosti “izbaci iz takta”. Dete će doživeti poniženje i kada ga nazovete nekim pogrdnim imenom i sigurno je da to neće zaboraviti.

Najbolje bi bilo da, nakon što se situacija smiri, a i vi budete u potpunosti pribrani, da pred svim članovima porodice kažete šta vas obično ljuti. Pokrenite tu temu sa ciljem da svako ima pravo glasa i kaže svoje probleme vezane za ponašanje nekog drugog u kući. Vremenom će svako naučiti da obrati pre svega pažnju na svoje ponašanje, ali i da na pravi način skrene pažnju drugima koji se ne ponašaju prijatno i u drugima izazivaju ljutnju i bes.

Šta reći detetu kada ste besni?

U situacijama u kojima vas je dete navelo da se osećate besno trebalo bi da mu to i saopštite – naravno na što smireniji način i tako da ono može da razume šta se dešava. Recite mu kratko i jasno kako se osećate u tom trenutku (nakon što duboko udahnete i izbrojite do 10), kao i šta biste želeli da ono uradi. Ovo je način da date priliku detetu da vam pomogne da se reši situacija – o kojoj ono možda ni nema svest do tada.

Iako se deca ponekad ponašaju potpuno nekontrolisano i nemoguće – ipak ne bi trebalo da se zbog toga osećaju krivima, jer je to sve deo odrastanja i vaspitanja. Nemojte im govoriti da su loša i da nazivati ih ružnim imenima, a pre svega – ni u jednoj situaciji ne bi trebalo da se osećaju kao da ih ne volite, bez obzira na to šta su uradili. Uvek postoji miran i jednostavan način da im skrenete pažnju na to šta su uradili, kao i kako bi trebalo da se ponašaju, koje su posledice njihovih postupaka i slično, što će sigurno imati bolji efekat nego vikanje ili kažnjavanje bez ikakvog objašnjenja.

Još sličnih ekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top