Martovska Akcija 2020
Naslovna » Trudnoća » Jajovodi

Jajovodi

jajovodiJajovodi

Jajovodi (lat.Tuba uterina) ili fallopijan tube su parni organi ženskog reproduktivnog sistema.

Izgled i građa

Jajovodi su mišićno sluzokožni organi. Cevastog su oblika, blago nakrivljeni. Njihova dužina iznosi između 8 i 14 cm. Povezani su sa gornjim delom materice, tačnije sa rogom materice, i smešteni su na oba njena kraja. Drugi kraj jajovoda je slobodan u maloj karlici ili pelvisu. Služe kao tuneli kojima se do materice dopremaju jajne ćelije iz jajnika. Njima se takođe kreću i spermatozoidi, jer se oplodnja jajne ćelije dešava u njima.

Oplodnja

Ovulacijom iz de Grafovog folikula zrela jajna ćelija dospeva u lumen jajovoda, gdje biva opkoljena spermatozoidima koji nastoje prodreti u nju. Po probijanju spoljašnje opne jajne ćelije i ulaska spermatozoida , dolazi do zgušnjavanja opne koja na taj način sprečava ostale spermatozoide da prodru. Pri prodoru u jajnu ćeliju dolazi do mešanja sadržaja spermatozoida sa jedrom jajne ćelije.

Oplođena jajna ćelija pod delovanjem peristaltičkih pokreta jajovoda i vodene struje koja nastaje kretanjem treplji epitela u tubama dospeva u šupljinu materice i tada dolazi do nidacije, odnosno inplantacije oplođenog jajašceta.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top