Naslovna » Trudnoća » 10 problema u trudnoći i kako ih rešiti

10 problema u trudnoći i kako ih rešiti

pr

10 problema u trunoći i kako ih rešiti

Trudnice se susreću sa različitim tegobama i sa mnogim promenama koje nastaju na njihovom telu tokom devet meseci. Grčevi u nogama, mučnine, pospanost ili nesanica samo su neki od tipičnih problema od kojih pate žene tokom trudnoće.

Iako je većina tih tegoba bezazlena na zdravlje trudnice, one svakako nisu ni malo prijatne, a ovo su rešenja za njihovo ublažavanje ili načini na koje će ti problemi lakše da se podnesu:

  1. Oticanje delova tela

S obzirom na to da hormoni u trudnoći usporavaju izlučivanje tečnosti iz tela, ona se onda nagomilava u tkivima, što dovodi do oticanja pojedinih delova tela. Najčešće otiču noge, pogotovo krajem dana, dok se otok u rukama pojavljuje češće ujutru. Rešenje za otekline u nogama je masiranje i tuširanje naizmenično hladnom i toplom vodom, dok je za ruke najbolje da ih podignete iznad glave i masirate svaki prst kako bi se pokrenula cirkulacija. Za izbegavanje oteklina jedino što možete da uradite jeste da izbegavate previše začinjenu hranu i da pijete najmanje dve litre vode dnevno – što će postaći lakše izbacivanje tečnosti iz tela.

  1. Krvarenje desni

Zbog povećanja količine tečnosti u organizmu može se pojaviti još jedna neprijatnost – oticanje i krvarenje desni. Ovo se najčešće pojavljuje sredinom trudnoće i traje do kraja, a počinje tako što se javlja bol u desnima prilikom pranja zuba. Kako bi se ova tegoba ublažila najbolje je redovno održavati higijenu usta i zuba, a preporučuje se i uzimanje tableta fluora, što više namirnica koje su bogate kalcijumom i vitaminom C.

  1. Glavobolje

Jedna od najneprijatnijih tegoba tokom trudnoće (pored mučnine i povraćanja) je glavobolja koja može ženu pratiti tokom čitave trudnoće. Uzrok glavoboljama može biti premorenost, napetost, ali i navikavanje organizma na drugo stanje. Ipak, trebalo bi redovno kontrolisati i krvni pritisak, ali i vid – jer može doći i do slabljenja vida, što ne bi trebalo da vas previše brine jer je to normalna pojava i često samo prolaznog karaktera. Za ublažavanje bolova trebalo bi pripaziti koji lek se pije, a mogu pomoći i hladne obloge, redovno odmaranje i masaža.

  1. Nesanica

Mnoge trudnice već na početku trudnoće spavaju lošije nego ranije, dok se ta situacija pogoršava i kod drugih trudnica pred kraj trudnoće, pa se skoro svaka žena žali na ovaj problem. Uzroci nesanice u trudnoći mogu biti mučnina i česta potreba za mokrenjem (na početku trudnoće), ali i grčevi u nogama i gorušica (u kasnijem periodu trudnoće). Za lakše spavanje preporučuje se šolja toplog mleka sa medom pred spavanje ili opuštanje uz laganu muziku, čitanje knjige ili nešto slično. U borbi protiv nesanica može pomoći i lagana dnevna šetnja od barem sat vremena kao i lagane vežbe u poslepodnevnim časovima.

  1. Bol u leđima

Kada počinje da se menja vaša telesna masa, ali i oblik tela i balans, može doći do pojave prvih bolova u leđima, pogotovo u donjem delu. Ovo može početi sredinom trudnoće i može trajati do samog porođaja, ali može i da se ublaži. Najbolje bi bilo da redovno vežbate, provedete određeni deo dana u šetnji, da često menjate položaj tela – bez obzira da li sedite ili ležite. Upravo je položaj tela i držanje pri stajanju i sedenju najvažnije – pa dodatnu pažnju obratite na to. Naravno, izbegavajte visoke potpetice i preterano zamaranje.

Preostalih 5 problema …>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top