Naslovna » Trudnoća » Koliko bi trebalo da se ugojite u trudnoći?

Koliko bi trebalo da se ugojite u trudnoći?

dd

Koliko bi trebalo da se ugojite u trudnoći?

Većina žena tokom trudnoće dobije određen broj kila, a to koliko će se ugojiti zavisi od žene do žene. Međutim, stručnjaci su došli do zaključka da može da se tačno izračuna broj kila koji bi trebalo da dobijete tokom trudnoće – odnosno, broj kila koji je normalno da dobijete.

Naravno, svaka žena je posebna i svaka trudnoća je priča za sebe, deluje drugačije i ostavlja drugačije posledice po telo. Ne postoji taj magični broj koji je optimalan kada je broj dodatnih kilograma tokom trudnoće u pitanju, ali ipak postoji zanimljiva formula kojom bi moglo da se izračuna za svaku osobu ponaosom.

Naime, na internetu se pojavila formula pomoću koje možete da izračunate koliko bi kila trebalo da se ugojite tokom trudnoće, odnosno koliko je potpuno normalno za vaše telo (pogotovo ako već unapred planirate da skinete sve te dodatne kile).

Ako želite da izračunate cifru – potrebno je da odredite svoj BMI – indeks telesne mase – pre trudnoće i to tako što ćete podeliti svoju težinu u kilogramima sa svojom visinom na kvadrat. Kada dobijete ovaj broj (za vašu kilažu pre trudnoće), onda možete jednostavno doći do tog magičnog broja tako što ćete se pronaći u sledećoj tabeli:

BMI ispod 18,5: od 12 do 18 kg

BMI između 18,5 i 24,9: od 11 do 15 kg

BMI između 25 i 29,9: od 6 do 11 kg

BMI iznad 30: od 5 do 9 kg

Kod blizanaca: od 15 do 20 kg

Cifre u ovoj tabeli bi trebalo uzimati kao smernice, a ne kao preporuku, jer je ipak najbolje da slušate svoje telo i svoje potrebe tokom trudnoće. To je ipak drugo stanje u kom telo dobija potpuno drugačije funkcije i drugačije “moći”, a pre svega je bitno održati ga zdravim i brinuti o zdravlju bebe tokom trudnoće.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top