Naslovna » Deca » Deca » Kako muzičko obrazovanje utiče na razvoj dece

Kako muzičko obrazovanje utiče na razvoj dece

kako-muzika-utice-na-decu

Kako muzičko obrazovanje utiče na razvoj dece

Prostorno – vremenska orijentacija

Istraživanje je otkrilo i uzročno-posledičnu vezu između muzike i prostorne inteligencije, što znači da razumevanje muzike može da pomogne deci da vizualizuju razne elemente koji idu jedni uz druge, kao što se dešava i kada rešavaju zadatak iz matematike.

Prut, koji je pomogao osnivanje udruženja “Performing Arts Medicine Association”, objašnjava:
Imamo pouzdane podatke da muzičko obrazovanje unapređuje prostorno – vremensku orijentaciju kod dece.
Ove sposobnosti dolaze do izražaja prilikom rešavanja zadataka u više koraka, koji se javljaju u arhitekturi, inženjerstvu, matematici, umetnosti, igricama, a posebno u radu sa kompjuterima.

Bolji rezultati na testovima

Studija koju je 2007. godine objavio Kristofer Džonson, profesor muzičkog obrazovanja i muzičke terapije na Univerzitetu u Kanzasu, otkrila je da su učenici u osnovnim školama sa programima naprednog muzičkog obrazovanja postizali oko 22 odsto bolje rezultate iz engleskog i 20 odsto bolje rezultate iz matematike na standardizovanim testovima, u poređenju sa školama sa manje kvalitetnim muzičkim programima(bez obzira na društveno-ekonomske razlike među školama ili mestima gde se škole nalaze). Džonson tu poredi koncentraciju koju zahteva muzički trening, sa fokusom potrebnim za postizanje dobrih rezultata na standardizovanim testovima.
Osim rezultata na testovima, Džonsonova studija ukazuje na pozitivne efekte koje kvalitetno muzičko obrazovanje može da ima na uspeh deteta. Lehrisen objašnjava ovaj psihološki fenomen u dve rečenice:

Škole koje imaju rigorozne programe i visoko kvalitetne nastavnike muzičkog i likovnog, verovatno imaju visoko kvalitetne nastavnike i iz drugih predmeta. Okruženje u kom ima mnogo ljudi koji rade kreativne, pametne i zanimljive stvari sa svojim učenicima, može pozitivno da utiče i na ljude koji to ne čine i tako ih podstakne da poboljšaju svoj način edukacije.

Međutim, tu nije kraj. Zajedno sa boljim rezultatima iz zadataka koji se zasnivaju na koncentraciji, muzički trening može da pomogne da se unaprede osnovne sposobnosti pamćenja. Prut napominje:

Formalno obrazovanje u muzici povezano je sa ostalim kognitivnim sposobnostima, kao što je verbalna sposobnost prisećanja. Ljudi, koji su imali formalan muzički trening, se prilično dobro sećaju verbalnih informacija sačuvanih u memoriji.

Kako muzičko obrazovanje utiče na razvoj dece

Muzikalnost…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top