Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Kako odvići dete od sisanja palca?

Kako odvići dete od sisanja palca?

 

Ako dete u ustima drži palac samo danju, i to retko, nema posebnih razloga za zabrinutost. Ali, ako dete i nakon navršene godine  ima vrlo čestu potrebu da sisa palac, roditelji bi se trebali zapitati zašto to radi i kako ga od toga postupno odviknuti na njemu odgovarajući način.

Katkad je razlog banalan: detetu je dosadno, umorno je, tužno ili uplašeno. Sisanje palca umiruje dete i u različitim stresnim situacijama. Ipak, ako se zadrži kao navika i nakon prve godine života, sisanje palca roditelje opravdano zabrinjava. Među ostalim, utiče na oblik mlečnih zuba, promene smera njihovog rasta i na zagrižaj uopšte. Kod dece koja tu naviku gaje tri-četiri godine često se pojavljuje i loša navika griženja noktiju.

Kako odvići dete od sisanja palca?

  • Neki mališani to rade u znak pobune kad ne mogu postići određeni cilj kod odraslih. Jedan od ozbiljnijih uzroka je rođenje brata ili sestre (konkurencija u porodici).
  • Samostalno odvikavanje vrlo je komplikovano pa zbog toga dete treba vašu pomoć: ne rugajte se detetu i ne pokušavajte na silu izvaditi palac iz njegovih usta ili, još gore, staviti mu  rukavice na ruke.
  • Pronađite uzrok detetovog  nezadovoljstva i uznemirenosti. Možda ne želi noću ostati u mračnoj sobi jer ga je uplašila neka sličica u knjizi ili je usnulo ružan san. Kad otkrijete uzrok, znaćete kako ga umiriti.
  • Ne isplati se nadati da će lak za nokte ili senf prekinuti tu naviku. Te su smicalice obično uzaludne.
  • Palac je ponovo u ustima? Preusmerite detetovu pažnju na nešto drugo: stavite mu neku dragu igračku u ruke, pribor za oblikovanje ili crtanje. Igrajte razne igre s prstićima i rukama, listajte slikovnice i slično. Mnogo je prihvatljivijih načina da se detetu pomogne da pronađe utehu ili zabavu od onih da mu se strogo naređuje da izvadi prst iz usta bez ikakve odgovarajuće alternative da se uteši.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top