Naslovna » Deca » Kako podstaći decu da se ponašaju zrelo?

Kako podstaći decu da se ponašaju zrelo?

dd

Sva deca se ugledaju na starije, pogotovo na svoje roditelje i druge odrasle osobe iz svoje najbliže okoline. Neretko uživaju u tome da se i ponašaju kao da su odrasli, ali i da ih odrasli smatraju “jednim od njih”.

Iako deca rado oponašaju odrasle, to ne znači da će lako i savladati zrelo i odgovorno ponašanje, jer za početak – možda i ne znaju šta to zapravo znači. Da biste dete naučili da se ponaša zrelo potrebno je dosta vremena i strpljenja, zbog čega bi vam neki saveti sigurno bili od velike koristi.

Pohvala umesto nagrade

Jedan od načina da podstaknete dete da se ponaša zrelo i odgovorno i da nauči šta to znači, jeste da izbegavate materijalno nagrađivanje njihovih dobrih postupaka ili uspeha. Za početak, umesto nagrađivanja dovoljno će biti i da ih pohvalite, jer ćete im na taj način podići samopouzdanje, a lepim rečima ćete pokazati da zaista cenite njihov trud da budu “kao veliki”.

Tražite pomoć od njih

Iako obično oni traže pomoć od vas, zamenite ove uloge. Pronađite neki posao ili kućnu obavezu za koju smatrate da bi dete moglo uraditi i pitajte za pomoć. Na ovaj način dete će se osetiti važnim, a shvatiće i da odraslim ponekad treba pomoć i da je to u redu. Osim toga, odgovornost koju imaju prilikom obavljanja posla koji ste mu dali ojačaće njihovo samopouzdanje.

Razgovor umesto kazne

Kada dete uradi nešto loše nije dovoljno da ga jednostavno kaznite – i rešena stvar. Na ovaj način dete će misliti da sledeći put treba samo da pazi da ne bude uhvaćen, a ne da je to što je uradio loše. Uostalom, može pomisliti i da je loša osoba, što veoma negativno utiče na njihovo samopouzdanje. Umesto kažnjavanja, pokušajte da sa detetom razgovarate i da objasnite zašto je loše to što je uradio i zašto to ne bi trebalo da više radi.

Savladajte posledice

Deca često ne znaju kakve posledice može imati neko određeno ponašanje – njihovo ili tuđe. Po njihovom mišljenju, stvari se odvijaju sasvim slučajno, jer ne umeju da povežu akciju sa nekim ishodom, već misle da to uopšte nije povezano jedno s drugim. Upravo je to ono o čemu bi trebalo da pričate sa svojim detetom kako bi ono naučilo da razmišlja unapred i dođe samo do zaključka – kakav bi bio ishod neke njihove odluke ili ponašanja.

Bez vike, besa i galame

Još jedan od načina da naučite dete kako da se ponaša zrelo jeste da mu predočite koncept samokontrole. To ćete za početak postići time što vi nećete imati nekontrolisane izlive vike i galame kada “izgubite živce” zbog nečega što se desilo. S obzirom na to da dete ne može samo da dođe do zaključka, trebalo bi da mu objasnite da ne može da reaguje bilo kako u određenoj situaciji, već bi trebalo i da zna da svako ponašanje ima svoje posledice. Posavetujte ga kako da kontroliše svoj bes i kako da ga ispolji na pravi način.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top