Mladi Izvidjaci -Mona
Naslovna » Trudnoća » Kako protiv gorušice u trudnoći?

Kako protiv gorušice u trudnoći?

''

Kako protiv gorušice u trudnoći?

Gorušica ili žgaravica predstavlja osećaj neprijatnog peckanja iza donjeg dela grudne kosti, koje se postepeno širi kroz jednjak sve do grla. Ovo je posledica nadražaja sluzokože jednjaka zbog dospevanja želudačne kiseline iz stomaka, koje je posledica slabosti mišića koji zatvaraju donji deo jednjaka.

U trudnoći žene još češće pate od ove tegobe, koja se u njihovom slučaju javlja najčešće odmah nakon obroka. Kao i druge tegobe koje prate trudnoću i gorušica je nešto što možete ublažiti ili pronaći način da je sprečite u što većem broju slučajeva.

Zašto se javlja gorušica u trudnoći?

Ženino telo tokom trudnoće proživljava različite promene koje utiču na njeno opšte stanje, pa i na pojavu određenih tegoba ili zdravstvenih problema. Jedna od njih je i gorušica koja se javlja zbog usporenog rada creva, odnosno celokupnog sistema za varenje, što je sve posledica rada hormona. Zbog usporenog sistema varenja hrana duže ostaje u želucu, pa se luči i više želudačne kiseline koja dolazi do jednjaka i tako stvara neprijatnost koja se naziva gorušica. Hormoni su ti koji utiču i na mišiće između jednjaka i želuca, zbog čega se oni češće opuštaju, pa se kiselina iz želuca vraća do jednjaka. Dodatak ovome je i pritisak koji stvara uvećavanje materice, koja zbog svog položaja i rasta iz nedelje u nedelju, pogotovo u trećem tromesečju trudnoće, pritiska želudac i pogoršava celu ovu neprijatnu situaciju.

Upravo zbog slabljenja mišića između jednjaka i želuca, usled uticaja hormona u trudnoći, žene imaju i problem sa mučninama i povraćanjem, što je neka druga vrsta tegoba vezanih za sistem varenja.

Da li je gorušica štetna za bebu?

Iako je za vas jako neprijatna, beba ne oseća nikakve efekte gorušice koja vas muči. S obzirom na to da se zbog ove tegobe hrana teže i sporije vari, to čak ide u korist bebi jer se zahvaljujući sporijem varenju hrane poboljšava upijanje hranljivih sastojaka u vaš krvotok, a preko posteljice – i u bebin.

Kako pobediti gorušicu u trudnoći?

Postoje jednostavni načini da se izborite sa problemom gorušice tokom trudnoće, a sve se uglavnom vrti oko načina ishrane i stila života, tako da se svaka trudnica ovoga može pridržavati:

  1. Jedite sporo, uzimajte male zalogaje i žvaćite ih što duže, kako biste olakšali “posao” želucu kome će biti lakše da svari tu hranu.
  2. Jedite po malo, ali često, kako ne biste pretrpavali želudac, kom je i onako otežano varenje.
  3. Jedite zdravu i lako svarljivu hranu, u šta spada voće i povrće, manje začinjeni obroci i slično.
  4. Sedite u pravilnom položaju dok ležite, a izbegavajte poluležeće položaje kako bi vam hrana lakše “legla” na stomak.
  5. Nakon jela ostanite u sedećem položaju još neko vreme kako vam kiselina iz želuca ne bi odmah krenula ka jednjaku i stvorila taj nepodnošljivi osećaj peckanja.
  6. Smanjite unos sledećih namirnica: masna, pržena i jako začinjena jela, mesne prerađevine (viršle, kobasice, slanina, paštete), supe i sok od paradajza, slatka jela, čokolada, citrusno voće, kafa, gazirana pića, pepermint, žvake.
  7. Grickajte svež badem između obroka jer je on dobar u ublažavanju gorušice i smanjenju kiseline.
  8. Pijte dovoljno tečnosti između obroka kako biste olakšali proces varenja.
  9. Nemojte jesti barem dva sata pre spavanja i nemojte oblačiti odeću koja vas steže u predelu stomaka.
  10. Ne naginjite se preko stomaka jer ćete tako ubrzati proces vraćanja kiseline iz želuca ka jednjaku.
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top