Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » kuda sa decom » Najbolje hladne destinacije za sve ljubitelje zime

Najbolje hladne destinacije za sve ljubitelje zime

1. Zermatt, Švajcarska

Švajcarska je alpska zemlja čija je prosečna nadmorska visina 500–800 m. Njeni najveći vrhovi prelaze i preko 4 500 m. U Švajcarskoj postoje 74 planine koje svojim vrhovima prelaze 4 000 m. Od ovih 74, njih 55 se nalazi u unutrašnjosti zemlje, a 19 se nalaze na granici sa Italijom. Najveći vrhovi su Dufourspitz (4 636 m) i Matterhorn (4 478 m). Klima je umereno-kontinentalna, dok je na planinama planinska i alpska.

Sa preko 200 skijaških centara i stotinama kilometara izvanredno uređenih ski staza, Švajcarska Vam pruža vrhunsko uživanje u svim zimskim sportovima.

Zermat (Cermat) je okružen mnogobrojnim planinskim vrhovima, ali je najpoznatiji po Materhornu, jednim od poslednjih osvojenih alpskih vrhova (1865 godine. Cela ekspedicija se tragično završila – samo su 3 od 7 članova preživeli uspon).

Zermat je grad bez automobila. Ima 5000 stanovnika i obično oko 20000 gostiju. Nikakva buka, niti gužva neće pokvariti vaše zimovanje. Do Zermata se može doći jedino vozom. Automobil morate ostaviti u 10 km udaljenom Taesch-u. Znajte da se tokom zime parking , mora rezervisati unapred. Ako vam budzet to dozvoljava, možete iznajmiti helihopter.
Zermat ima staze za skijanje na preko 3000m, tako da sezona traje jako dugo. Staze su uglavnom za napredne skijaše.

Do Zermata se najudobnije dolazi avionom do Ciriha ili Ženeve,gde možete rentirati automobil,  ili vozom.

2. Alta Badia, Italijanski Alpi

Alta Badia je ski centar koji se nalazi u italijanskoj provinciji Bolzano – Južni Tirol. Smeštena u širokoj dolini Badia, u srcu Dolomita, Alta Badia nije kompaktno mesto, već je čini 6 gradića, grupisanih u 3 opštine – Corvara sa mestima Corvara i Colfosco, Badia koju čine  La Villa, San Cassiano i Badia, i na kraju La Val, koji zajedno imaju oko 6,000 stanovnika. Corvara je najveće mesto u dolini i kolevka turizma ove regije. Takođe ima i najbolju vezu sa autoputem, aerodromima i javnim prevozom. Veće mesto je i La Villa koja pored Corvare nudi najveću ponudu smeštaja, a tu su i drugi sadržaji poput restorana, kafića i prodavnica.

Zavisno od grada,  nadmorska visina u dolini Badia ide od 1348 m do 1645 m. Zajedno sa skijalištima Val Gardenom, Val di Fassom i Arabbom/Marmoladom, Alta Badia čini Sella Rondu, čuvenu skijašku kružnu rutu oko masiva Sella. Obilazak Selle je nešto što ne treba propustiti jer pomenuta 4 ski centra zajedno imaju oko 500 km staza, a priroda je prelepa, po mnogima najlepša u Evropi.

Starosedeoci ovih planina su Ladini, koji i dalje koriste svoj specifični jezik. Celo područje je trojezično, uz neobični ladinski jezik, u upotrebi su i italijanski i nemački. Cela regija je dugi niz godina bila u sastavu Austrije, tako da gradići u dolini Badia, kao i ostala mesta u Dolomitima, odišu poznatim tirolskim ambijentom i šarmom.

Osim skijanja, Alta Badia posetiocima pruža i mnoge druge mogućnosti za uživanje u odmoru. Boravak u Badia dolini turisti mogu iskoristiti i za opuštanje u brojinim specijalizovanim spa centrima, klizanje, jahanje, nordijsko skijanje (oko 80 km staza) i šoping. Prodavnice uglavnom nude tradicionalne ladinske proizvode, a osim toga postoje i brojni butici sportske opreme.

Sredinom decembra svake godine, Alta Badia je mesto održavanja muškog veleslaloma Svetskog kupa, koji se vozi na čuvenoj stazi Gran Risa.

Alta Badia je od Beograda udaljena 842 km. Do nje se može doći na nekoliko načina. Najkraći put je preko Austrije, autoputem preko Zagreba, Ljubljane, Villacha i Spittala. Odatle se nastavlja magistralnim putem prema Lienzu, i kod San Candida/Innichena i Dobiacca ulazi se u Italiju. Zatim se nastavlja putem za Brunico i tu se skreće levo za Alta Badiu. Nakon 30-ak kilometara stiže se u La Villu, Corvaru ili Colfosco u zavisnosti od toga gde ste smešteni. Ovo je i najjeftinija varijanta jer se od putarina plaća samo tunel Karavanke (pored neizbežne hrvatske putarine) i slovenačka i austrijska vinjeta. Druga varijanta ide autoputem kroz Italiju preko Trsta, Pordenonea i Belluna. Najbliži aerodromi su Innsbruck i Verona. Takođe, kao opcije za avionski prevoz mogu se koristiti i nešto dalji aerodromi u Milanu, Bergamu ili Veneciji. Sa italijanskih aerodroma postoji autobuska linija do Alta Badie, odnosno do najvećeg mesta Corvare.

3. Aspen, Colorado

San svih skijaša.

Grad Aspen je sedište županije Colorado u Sjedinjenim Američkim Državama s 5.804 stanovnika, a osnovan je kao rudarski kamp u Clorado Boom Silveru, dok je danas jedno od vodećih turističkih odredišta što se tiče skijanja.

U kasnom periodu dvadesetog veka grad je polako postajao popularna destinacija za slavne osobe kada je počeo privlačiti osobe kao što su Charlie Sheen, John Denver te ostale bogataše koji jednostavno moraju provesti par dana na mjestu za koje se čini kao da je rezervisano samo za njih.
Aspen prije predstavljao važno rudarsko mjesto koje je polako počelo zauzimati vodeće mjesto u nalazištima srebra. Međutim, nakon ekonomskog kolapsa 1893. godine, mnogi su rudnici bilio zatvoreni i velik je broj rudara ostao bez posla.

Od tog tragičnog trenutka Aspen je krenuo u jednom drugačijem smeru. Tada se, prije svega, odlučio osloniti na turizam i to ponajviše zimski turizam koji je uključivao zimske sportove, a ponajviše skijanje. Pored toga, Aspen se usredsredio da postane glavnim “in” odredištem poznatih bogataša. Tako se središnji deo mesta pretvorio u vrlo skupoceni niz nekretnina koje uključuju vrhunske radnje i isto tako vrhunske restorane s poprilično primamljivim ponudama.

Kada pričamo o skijanju, treba napomenuti kako se radi o mestu na 1.000 metara nadmorske visine s najvišim vrhom na 3.400 metara te ogromnom skijaškom površinom koja iznosi 2.000 hektara. Predeo koji obuhvata četiri planine kao što su Aspen, Snowmass, Highlands i Buttermilk predstavlja savršen skijaški ambijent.

4. Big Sky, Montana

Big Skaj naseljeno je mesto bez administrativnog statusa u američkoj saveznoj državi Montana.

Nadmorska visina iznosi 2.200m a stanovništvo čini oko 2400 ljudi.

 5. Chamonix, Francuski Alpi

Šamoni Mon Blan (fr. Chamonix-Mont-Blanc), ili samo Šamoni, je naselje i opština u istočnoj Francuskoj u regionu Rona-Alpi, u departmanu Gornja Savoja koja pripada prefekturi Bonvil. Sam grad se nalazi na 1035 m- nadmorske visine.

Šamoni je poznati ski centar, i u njemu su održane prve zimske olimpijske igre 1924. godine, a takođe je jedan od najznačajnijih alpinističkih centara na svetu, jer se nalazi u podnožju masiva Mon Blan.

Šamoni je sa italijanskim gradom -{Courmayeur}-, koji se nalazi na drugoj strani masiva Mon Blana, povezan tunelom Mon Blan dužine 11,6 km- koji prolazi kroz sam masiv, a takođe i sistemom gondola (žičara) koja prelazi preko masiva i dostiže nadmorsku visinu od 3.842 m.

Po podacima iz 1999. godine u opštini je živelo 9 830 stanovnika.  Nalazi se na srednjoj nadmorskoj visini. Maksimalna je  4.807 m, a minimalna 995 m.

6. Fairbanks, Aljaska

Fairbanks je, s 31.324 stanovnika (prema popisu iz 2005.) drugi po veličini grad na Aljasci, iza Anchoragea. Fairbanks se nalazi u unutrašnjosti Aljaske, na rijeci Chena, u blizini najvišeg vrha Severne Amerike, Mount McKinleya. Udaljen je 576 km od Anchoragea i tri sata leta od Seattlea.

7. Budimpešta, Mađarska

Budimpešta (mađarski Budapest , glavni grad Mađarske od 1,757,618 stanovnika.

Budimpešta je i glavni politički, industrijski, kulturni, financijski i transportni centar zemlje. Postala je jedan grad na obe obale Dunava spajanjem Budima i Obude na desnoj obali, sa Peštom na levoj (istočnoj) obali Dunava. Izuzetno bogate istorije i obavezna destinacija za posetiti!

8. Pariz, Francuska

Pariz (fra. Paris) je glavni i najveći grad Francuske. Smešten je na obalama rijeke Sene u severnoj Francuskoj, u središtu pokrajine Ile-de-France, takođe poznate kao “Pariska regija” (fra. Région parisienne). Stanovništvo grada Pariza, u svojim od 1860. uvelike nepromenjenim granicama, procenjuje se na 2,167,994 , ali metropolitansko područje (aire urbaine) naseljava više od 11,000.000 stanovnika, što je najnaseljenije metropolitansko područje u Evrozoni.

Kao važno naselje tokom više od 2000 godina, Pariz je danas jedan od vodećih svetskih poslovnih i kulturnih središta, s uticajima na politiku, obrazovanje, zabavu, masovne medije, modu  i umetnost, što sve doprinosi statusu Pariza kao jednog od globalnih gradova.

U Parizu  imaju sedište mnoge međunarodne organizacije, kao UNESCO, Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Međunarodna Trgovačka Komora (ICC), i neformalni Pariski klub.

Pariz jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija na svetu, s 45 miliona posetilaca svake godine u Pariskoj regiji, od čega 60% stranih turista, koje u Pariz privlače brojne znamenitosti i atrakcije.

9. Kiruna, Švedska

Kiruna koju Laponci zovu Giron, je grad na severu Švedske od 18,148 stanovnika,  i administrativni centar istoimene opštine koja ima 22,944 stanovnika.

Kiruna leži u Grofoviji Norrbotten duž istočne obale malog Jezera Luossajärvi, duboko unutar Arktičkog kruga.

Poznata je kao neformalna laponska prestonica u Švedskoj.

10. Park City, Utah

Park Grad Mountain Resort je skijalište u  Sjedinjenim Američkim Državama u Park Citiju, Utah, nalazi  (51 km) istočno od Salt Lake Citija. Otvoren je 1963. godine, u naselju je bio glavna turistička atrakcija za skijaše iz svih krajeva SAD, kao i glavni poslodavac za mnoge građane Park Citija. Park Grad, kao što se zna da je skijalište i područje, sadrži nekoliko kurseva obuke za SAD ski reprezentacije, uključujući i slalom i veleslalom staze. Naselje je kupio Vail Resorts 2014. godine i napravio odmaralište sa susednom Canions Resort spojenog gondolom i tako postao najveći ski prostor u Sjedinjenim Američkim Državama u to vreme. Od tada je prevaziđena Povder Mountain u 2016. Park Grad je jedan od prikazanih planinama u video igri za PlayStation 3.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top